Izvor: JUGpress.com, 08.Jun.2023, 09:43

„Radoje Domanović“ obeležio 120 godina postojanja

NIŠ

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Osnovna škola „Radoje Domanović“ obeležila je 120.godišnjicu od osnivanja. Svečanosti su prisustvovale mnogobrojne zvanice, predstavnici grada, načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović, Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vredonovanje kvaliteta obrazovanja, direktori osnovnih i sredn jih škola u Nišu ali i mnoge ličnosti iz kulturog života grada Niša, Gale Kerber, Biljana Krstić, Branislav Jovanović, neki >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od njih nekadašnji učenici ove  škole koja u je u ovom trenutku predstavila spoj tradicije i savremenog, bogastva istorije i očekivanja budućnosti.

                     Goste su na plataou ispred Narodnog pozorišta dočekali učenici koji su zaplesali uz zvuke valcera, a za akademiju je pripremljen bogat kulturno-umetnički program. Najbolji učenici su sa pozrnice sišli sa nagradama za rad, trud i marljivost koju su pokazali tokom školske godine ili  na takmičenjima.

                    „Srećni smo i ponosni zbog ovako velikog jubileja. Naša je škola treća koja je osnovana u Nišu nakon oslobođenja od Turaka. Cilj današnjeg  okupljanja je zajedništvo, solidarnost, saradnja sa svim  institucijama a pre svega sa roditeljima naših učenika. Ono što smo  prepoznali kao najvažnije jeste da našoj deci damo  dobre uzore i primere. Tim povodom pozvali smo istaknute Nišlije u mnogim oblastima, u književnosti, muzici i drugim  umetnostima, kako bi decu  vratili umetnosti, knjizi, dobroj muzici, jednom rečju pravim vrednostima“, kazala je direktorka OŠ „Radoje Domanović“, Dušica Tričković.

                     Za 120 gdoina škola se menjala, prilagođavala potrebama društva u tom trenutku, pratila razvoj društva i nove zahteve koje je ono donosilo sa sobom.

                     „Prepoznali smo da škola treba da se menja, da se gradi po meri  deteta, sačuvati tradiciju koja nam je neophodna ali i ići u korak sa savremenim tehnologijama. Ma gde bili i  šta radili, o bilo kom času i predmetu da se radi, fokus je na sistemu pravih vrednosti“, istakla je Tričković.

                     Mnogo je znamenitoh ličnosti sedelo najpre u skamijama a potom i u klupama Osnovne škole „Radoje Domanović“ koja je za 120 godina postojanja nekoliko puta menjala svoje ime, ali uvek je ostajalo ono što je u biti, a to je hram znanja. Neki od njih su poznati glumci, pevači, književnici, lekari, profesori. Svi oni su uspešni u svom poslu, ali je najvažnije da su dobri ljudi, kaže Dušica Tričković.

                    Među onima koji su prva slova ispisali u učionici OŠ „Radoje Domanović“  je Branislav Jovanović, poznati, ne samo niški već isrpski, književnik.

                    „ Mladost je lepa sama posebi,a  detinjstvo posebno,a najlepše vreme kojeg se se sećam je provedeno baš u ovoj školi. Danas mi je drago što sam deo ove priče jer ne postoji ništa lepše od sećanja na osnovnu školu“, ističe Branislav Jovanović.

                    Gost na svečanoj akademiji bio je i Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednjovanje kvaliteta obrazovanja. O on kao i direktorka Tričković ističe značaj i tradicije i savremenih tokova koje škola prati.

                    „Tradicija je jako važna u društvima koja su tradicionalna a takvo je i naše,  uprkos svim izazovima koje nam novo doba nosi. Sada se obeležava 120 godina jedne osnovne škola i lokalna samouprava treba da bude ponosna na to i što je mnogo generacija uputila na pravi životni put. Tradicija  treba da bude u korenu, ali ne treba bežati ni od promena ni od tehnologije i potrebno je to ukombinovati na pravi način kako bi deca bila dobra , kvalitetna, da bi više znala i bila konkurentna sa svojim vršnjacima  iz drugih sistema“, istako je Ranđelović.

                   Priča o školi „Radoje Domanović“ počinje  u  predvečerje majskog prevrata, u Vardarskoj ulici, koju su činile prizemne radničke kuće sa malim dvorištima, na Trgu kneza Mihaila, a nekadašnjem Arnaut pazaru, sveštenik Velisav Milojević, pop- Velja, ustupio je svoju novopodignutu kuću za školu. Tako je 1903. godine počela sa radom „Osnovna škola na Trgu kneza Mihaila“, poznatija kao pop-Veljina škola. Od te godine muška i ženska deca išla su u istu školu, ali su odvajana po učionicama i sa njima se posebno radilo.

                  Septembra 1932. godine ceo Niš prisustvovao je velikoj svečanosti povodom otvaranja nove školske zgrade sagrađene na prostoru između Sokolskog doma i Ulice generala Milojka Lešjanina.  Đaci pop- Veljine škole sada pohađaju Državnu narodnu školu „Kralj Aleksandar I“.

                  U  toku Drugog svetskog rata škola radi pod imenom „Treća osmoljetka“, a  1952. „Treća osmoljetka“ dobila je novo ime i ušla je u novo doba Osmogodišnja škola „Maršal Tito“ bila je „samoupravna, socijalistička i društvena vaspitno-obrazovna institucija… koja svoj rad zasniva na načelima našeg samoupravnog društva“. Građani su školu zvali i „škola kod Sokolane“.  Od 1993. godine  škola nosi ime srpskog pisca Radoja Domanovića. Danas je ona uspešan spoj istorije i tradicije, i savremenog i modernog.  (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.