Izvor: JUGpress.com, 16.Feb.2024, 21:06

Radnici u Diznilendu nameravaju da se udruže u sindikat zbog zabrinutosti za plate i uslove rada

KALIFORNIJA

Likovi i članovi glumačke ekipe u Diznilendu, odmaralištu u Anahajmu, u Kaliforniji, objavili su u utorak svoje planove da se udruže u sindikat kako bi osigurali bolje plate, sigurnije uslove rada i poboljšan raspored, što bi moglo da dovede do toga da se grupa od 1.700 izvođača pridruži većini od preko 35.000 zaposlenih u parku koji su već sindikalno organizovani.

Forbes

Shutterstock/Maxew

Likovi i članovi glumačke ekipe >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Diznilendu, odmaralištu u Anahajmu, u Kaliforniji, objavili su u utorak svoje planove da se udruže u sindikat kako bi osigurali bolje plate, sigurnije uslove rada i poboljšan raspored, što bi moglo da dovede do toga da se grupa od 1.700 izvođača pridruži većini od preko 35.000 zaposlenih u parku koji su već sindikalno organizovani.

Ključne činjenice

Zaposleni koji nameravaju da se udruži u sindikat uključuje one iz odeljenja za likove i parade parka – gde su plesači, imitatori filmskih likova, planeri i drugi.

Jedinica za pregovaranje je izjavila da povišice za članove ansambla nisu garantovane tokom vremena i da bi plate trebalo da se povećaju, kako bi se nadoknadila inflacija i troškovi života, koji su 51% viši od nacionalnog proseka za one koji žive u okrugu Oranž – gde se nalazi Diznilend.

Članovi glumačke ekipe, koji će moći direktno da razgovaraju sa poslodavcima o svojim problemima ako se udruže u sindikat, takođe traže produženo vreme za bolovanje, stroža pravila o deljenju kostima, veću transparentnost u rasporedu rada i direktnu liniju komunikacije sa menadžmentom, pozivajući se na komunikaciju koju su ignorisali viši rukovodioci.

Radnici su se nazvali Medžik Junajted i nameravaju da se udruže sa Asocijacijom glumačkih prava – sindikatom za pozorišne predstave koji predstavlja umetnike u floridskom Diznijevom svetu, na Brodveju i uživo u pozorištima širom Sjedinjenih Država.

Zvaničnici Diznilenda su rekli za Forbes da veruju da glumci „zaslužuju da imaju sve činjenice i pravo na poverljivo glasanje koje priznaje njihove individualne izbore“.

Predsednica Asocijacije glumaca Kejt Šindl rekla je u saopštenju da će sindikalno udruživanje da omogući članovima ansambla da imaju koristi od 9,1 milijarde dolara kvartalnih prihoda koje je Diznijeva divizija za iskustva prijavila ovog meseca.

Šta treba pratiti

Udruženje glumaca će moći da zatraži priznanje za Medžik Junajted od Diznija kada većina od 1.700 radnika potpiše kartice za ovlašćenje sindikata. Asocijacija očekuje da će Medžik Junajted biti priznat kao sindikat nakon mesec ili dva, napominjući da će priznanje zavisiti od toga koliko glumci brzo potpišu i dostave kartice za ovlašćenje sindikata.

Povećani prihodi od međunarodnih tematskih parkova informisali su o Diznijevom nedavnom povećanju smernica, pošto je kompanija nedavno prijavila rekordan prihod i operativni prihod od 9,1 milijardu dolara i 3,1 milijardu dolara, respektivno, od svog odeljenja za iskustva.

Ključna pozadina

Većina zaposlenih u Diznilendu već ima sindikate, izvestila je AP, napominjući da je kalifornijski park bio drugi najposećeniji tematski park na svetu 2022. godine sa 16,8 miliona posetilaca. Dizni je rekao u svom najnovijem izveštaju o zaradi da je rast prihoda u Diznilendu u prvom kvartalu uglavnom neutralisan povećanjem troškova, koji su bili rezultat rasta poseta, većih troškova izazvanih inflacijom i povećanja potrošnje gostiju, uglavnom uzrokovanih većim prosečnim cenama karata.

Izvor: Forbes

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.