Radnici DKC-a još jednom odgovaraju - gradonačelnici, većnici, odbornicima

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2023, 17:14

Radnici DKC-a još jednom odgovaraju - gradonačelnici, većnici, odbornicima

Dok su radnici protestovali ispred, odbornici su raspravljali o tome kako je Dečiji kulturni centar prešao u sektor kulture, zašto ne mogu da budu ustanova kulture i šta tamo rade kuvari. Zaposleni sada reaguju otvorenim pismom u kom se vraćaju na prvobitne zahteve - da se ukine odluka o spajanju sa “Divljanom” i zadrži šifra kulture.

Raspravljali o DKC-u; foto: N. Đ. Na tvrdnju čelnika Grada da je prelazak DKC-a u sektor kulture izvršen na “volšeban način”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zaposleni u DKC kažu da je kompletna procedura pokrenuta je i sprovedena u mandatu vlasti SNS-a tokom 2018.godine. To je samo jedan od navoda sa poslednje sednice niške Skupštine koje radnici DKC-a negiraju u otvorenom pismu.

Na osnovu pogrešnog tumačenja zakona, kao i paušalih izjava i optužba upućenim radnicima DKCN, dokumentovano demantujemo sve gorenavedene navode čelnika Grada Niša, i zahtevamo da klevetanje i diskriminacija kolektiva DKCN momentalno prestane - poručuju zaposleni nadležnima.

Osvrnuli su se na raniju izjavu gradonačelnice Dragane Sotirovski, koja se ponovo čula na Skupštini, da "nije jasno šta u DKC-u rade kuvar i prehrambeni tehničar".

Što se tiče navoda o radnicima sa zvanjem kuvara, odgovorno izjavljujemo, o čemu svedoče i ugovori o radu navedenih lica, da su dve radnice sa tim zvanjem raspoređene na mesto pomoćnog osoblja(čistačica), čija pozicija zahteva I stepen stručne spreme - osnovno obrazovanje - odgovaraju zaposleni.

DKC radi sa mladima o 3 do 18 godina; foto: S. V. Na navode da DKC nikada nije bio kao ustanova kulture, već se sagledava Zakonom o učeničkom i studentskom standardu, zaspoleni kažu da nisu istiniti. Kažu da se taj Zakon odnosi na učenike srednjih škola i studente, a da DKC radi sa mladima o 3 do 18 godina pa je zato neprimenljiv.

Uredbom o klasifikaciji delatnosti jasno je definisana šifra delatnosti Dečijih kulturnih centara 90.04- rad umetničkih ustanova, linea dva - delatnost učeničkih i studentskih kulturnih centara - kažu zaposleni.

Zbog svega iznetog na Skupštini, zaposleni ponovo traže da se poništi Odluka o spajanju Dečijeg kulturnog centra i “Divljane” i da se DKC-u vrati šifra kulture 90.04.

Zahtevamo da se u hitnom roku postupi po našim prvobitnim zahtevima. U suprotnom bićemo primorani da pravdu potreaimo u nadležnim inistitucijama na najvišem nivou - kažu zaposleni.

Otvoreno pismo koje su radnici DKC-a uputili gradonačelnici, predsedniku Skupštine, šefovima odborničkih grupa i odbornicima, možete pročitati u prilogu na kraju teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.