Izvor: JUGpress.com, 04.Jun.2020, 23:11

Računi za vodu u Medveđi višestruko uvećani

MEDVEĐA

Pokret za razvoj Medveđe staje u odbranu građana kojima je u proteklih mesec dana stizao račun za komunalne usluge preduzeća JKP «Obnova» u Medveđi sa nesrazmerno velikim iznosom na naplatu.

“Navodimo da nam je u proteklih mesec dana stiglo preko 10 prigovora građana koji nas mole da rešimo ovaj problem kao da nemaju odbornike u Skupštini i predsednika opštine, a sve u interesu javnosti postupka koji može da usledi pred utuženjem za nerealne iznose potrošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji su praćeni tarifama za prekoračenje.

Podsetićemo da javno preduzeće obavlja delatnost od opšteg interesa, a JKP „Obnova“ je osnovana radi vršenja komunalne delatnosti. Prema Zakonu o javnim preduzećima, u članu 69. se kaže da radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u javnom preduzeću, jedinica lokalne samouprave daje saglasnost na tarifu (odluku o cenama, tarifni sistem i dr.), a s tim u vezi i da mora postojati pravičnost u preračunavanju potrošnje. Ovo znači da JKP ne može u neočitavanom periodu (interval od novembra do marta) da prekoračenje navodi kao jedinstven trošak i po tom osnovu računa uvećanu tarifu. Naši sugrađani a i Pokret za razvoj Medveđe izražava sumnju u pravičnost, dobronamernost i stručnost jer jedno javno preduzeće računa potrošnju iako nije izlazilo u datim mesecima, kao i zbog vanrednog stanja, ali ume da uračuna navodno „uvećan utrošak“ vode.

Objašnjenja radi za 25 kubika vode cena je 45 dinara, a za prekoračenje ovih 25 kubika cena po kubiku postaje 100 dinara. Za još veće prekoračenje preko 40 kubika, cena je 200 dinara. Za jedan mesec četvoročlano domaćinstvo potroši oko 5 kubika vode, što je 225 dinara za vodu. Mnogi sugrađani su dobili račun za jedan mesec preko 10.000 dinara!

Ovim povodom pitamo lokalnu vlast koji su za direktora postavili člana OO SPS-a: Kada će biti podnet izveštaj o radu JKP „OBNOVA“ sa rezultatima rada? Da li je funkcioner SPS-a zamrzao funkciju iako je direktor JKP-a? Koliko su do sada na ime reprezentacija potrošili novca i da li imaju višak od poslovanja, a onda i da li vraćaju u lokalni budžet? Ko će odgovarati za neprimerene račune kad ih izgube na sudu?

Pokret za razvoj Medveđe se zalaže da lokalni funkcioneri i direktori odgovaraju svojom imovinom za sve prekršaje i utuženja, a ne da se prevaljuje odgovornost i blokada računa javnim preduzećima i da radnici JKP-a nemaju zaradu zbog direktora, a da se posle transferišu sredstva preko opštinskog budžeta, tj. naših para. Osim toga, za vršenje javnih funkcija neophodno je da postoji komisija koja je stepen stručnija od kandidata za bilo koje mesto u državnoj i lokalnoj samoupravi!”, saopštio je Pokret za razvoj Medveđe.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.