Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2022, 17:13

REM i autocenzura u izveštaju

BEOGRAD

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Regulatorno telo za elektronske medi (REM) u izveštaju o izveštavanju pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore izostavilo da napravi analizu upotrebe javnih funkcija tokom kampanje.

U svom izveštaju REM je prikazao podatke o zastupljenosti javnih funkcionera predstavljajući samo njihovu prisutnost – vreme i procentualnu zastupljenost, na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nivou monitorisanih televizija, ali zato nije prikazao i tonalitet predstavljanja, iako je to definisano vodičem OEBS za monitoring medija koji je REM naveo kao izvor.

Regulatorno telo je izostavio da prikaže koliko su javni funkcioneri bili prisutni u centralnim informativnim emisijama – dnevnicima, kao najgledanijim informativnim emisijama, naglasio je BIRODI.

Rezultati REM monitoringa pokazuju da je najveći udeo prisutnosti predsednika Aleksandra Vučića bio na Pinku. Od ukupno 58:59:01, Vučić je bio prisutan 32:59:45, što predstavlja 56 odsto ukupnog vremena koje je REM monitorisao na televizji Pink.

Na javnom servisu RTS, od ukupno monitorisanog vremena 51:18:42, Vučić je bio prisutan 8:32:14, što predstavlja 16,6 odsto. Sličan odnos je na TV Hepi, gde je njegova prisutnost bila 7:39:39 u odnosu na ukupno monitorisanih 57:33:01, odnosno 13,3 odsto.

Na TV Prva predsednik je tokom predizborne kampanje bio prisutan 31 odsto, odnosno 8:04:28 od ukupno monitorisanih 26:14:56. Vučić je na TV B92 bio zastupljen 10:44:29 u odnosu na ukupno monitorisanih 61:54:44, odnosno 17,3 odstoukupno monitorisanog vremena na ovoj televiziji.

Ni u jednom delu svog izveštaja REM nije ukazao na prisutnost javnih funkcionera, pogotovo predsednika Republike, koji je ujedno i kandidat za novi predsednički mandat, što ga stavlja u privilegovan položaj u odnosu na ostale kandidate i sam izborni proces čini nefer, istakao je BIRODI.

O položaju i funkciji REM najbolje govori činjenica da ovo telo nikada nije reagovalo na činjenicu da je Vučić kao kandidat za novi mandat predsednika Republike snimio spot u kojem izlazi iz frižidera. Svoju izbornu kampanju završio je na TV Pink izlaskom iz tog frižidera i tako pokazao ne samo svoju nesankcionisanu medijsku dominaciju, već i čin ismevanja REM, naveo je BIRODI.

Biro je dodao da je REM na sve to reagovao autocenzurom kako tokom kampanje, tako i u nedavno objavljenom izveštaju o izveštavanju pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.