REDOVI Čekaju da budu fotografisani sa ličnom kartom za nadoknadu od 500 dinara

Izvor: juGmedia, 18.Okt.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REDOVI Čekaju da budu fotografisani sa ličnom kartom za nadoknadu od 500 dinara

Dvojica mladića, koji tvrde da su iz Beograda, od jutros u romskom naselju Podvorce slikaju građane sa ličnom kartom, uzimaju im lične podatke, a zauzvrat, oni koji na to pristanu, dobijaju od njih po 500 dinara.

U Podvorcu su se zbog ove aktivnosti napravili redovi u kojima ljudi čekaju sa ličnim kartama u rukama da budu fotografisani.

Mladić koji ih fotografiše, a koji se predstavlja kao izvesni Nikola Stojković, tvrdi da sve radi po zakonu i da ovaj posao >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << obavlja za Netteler kladionice.

Slikam ljude sa ličnom kartom, pokažu je sa obe strane, drže je uz predelu glave, slikam ih tako, a onda samo ljude. Oni za to dobiju 500 dinara, a meni to znači. Online klađenje je u pitanju, preko Neteller internet otvaramo naloge i podržavamo svoju kladionicu”, dodajući da su ga organi reda, tačnije policajci od jutros već dva puta legitimisali zbo navedene aktivnosti i nisu reagovali.

Međutim, u trenutku dok je ovo objašnjavao novinarima, žena koju je upravo slikao se pobunila.

A šta ćeš mene tamo da stavljaš, ženu od 40 godina, kad ja neću da se kladim?”, pitala ga je i zamolila da obriše njene fotografije iz aparata.

LAŽNO SE PREDSTAVIO?

Da  bi bio uverljiviji pred našim novinarom, ovaj mladić mu je, predstavljajući se, kao iz puške izdiktirao svoj matični broj, ali smo kasnijom pretragom kroz jedinstveni birački spisak Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da takvo lice, pod tim matičnim brojem, u njemu uopšte ne postoji.

ŠTA JE NETELLER

Sa druge strane, pronašli smo sajt koji reklamira intenet kladioniocu za koju ovaj mladić tvrdi da radi, a u kome piše da je Neteller “suvremen i brz način online plaćanja i online platni procesor. Korisnik može brzo uplaćivati i isplaćivati novac s online kladionica, kockarnica, online kasina i poker soba. Također se može trenutačno i besplatno primati i slati novac prema drugim Neteller računima”.

Ovaj mladić je našem novinaru kazao da će svi danas uslikani Leskovčani biti ubačeni u Netteler internet bazu podataka, sa svim ličnim podacima, te da će oni biti javno dostupni svima.

POLICIJA NEOBAVEŠTENA?

Iako je našem ovinaru ovaj mladić kazao da su ga od jutros legitimisale dve policijske patrole, u Policijskoj upravi Leskovac nam je rečeno da o tome ništa ne znaju, da nemaju nikakvih prijava i da za ovu kativnost čuju prvi put od nas.

Na pitanje, da li je ovakva aktivnost koja se sprovodi u podvorcu protivzakonita, nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

 KO NE SME DA VAM UZME LIČNU KARTU

Zakon o ličnoj karti jasno kaže da (član 28. – Korišćenje podataka):

Nadležni organ može podatke iz evidencije davati državnim i drugim organima i organizacijama, kao i pravnim i fizičkim licima, i to pod sledećim uslovima:

1) da je subjekt koji traži podatke zakonom ili drugim propisima ovlašćen da traži i prima te podatke;

2) da su subjektu koji traži podatke ti podaci neophodni za izvršavanje poslova iz njegove nadležnosti;

3) da subjekt koji traži podatke obezbeđuje zaštitu ličnih podataka.



Lična karta je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vreme, a to u stvari ne treba da radimo. 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić objašnjavao je ranije da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg Zakona to radi.

On podseća da samo policaja ima pravo da nas legitimiše, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše”, ističe Šabić.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.