Izvor: JUGpress.com, 26.Sep.2022, 20:05

Prvi put u Srbiji u Nišu urađene analize na prisustvo urođene trombofilije

NIŠ

Na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš tokom prošle nedelje, urađene su prvi put u Republici Srbiji genetske analize na prisustvo urodjenih trombofilija o trošku Fonda RS, saopštavaju iz ove Klinike.

                     „Geni koji se ispituju ovim analizama i njihove mutacije su upravo i najcešći uzrok nastanka tromboza izazvanih naslednim faktorom“, napisao je profesor dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš u svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << fejsbuk objavi.

                     Sada će svi pacijenti sa sumnjom na urođenu trombofiliju moći da to ispitaju  na jednom od najsavremenijih aparata na svetu  koji je Klinici  doniran od strane Američke ambasade i komande Americke vojske za Evropu samo uz uput lekara opšte prakse.

                „Zahvaljujem se i našem Fondu za zdravstveno osiguranje RS koji je obezbedio potrošni materijal za ove analize koje koštaju samo 3000 dinara po pacijentu sto praktično znači da više neće biti finansijskog iscrpljivanja bolesnika niti potrebe da se analize plaćaju stotinama ili čak hiljadama evra često u inostranstvu“, ističe profesor  dr Dragan Milić.

                Analize su posebno važne kod ženaa koje ne mogu da zatrudne ili koje imaju česte spontane pobačaje jer je urođena trombofilija najčesci razlog za to.

               „Posebno sam ponosan na docentu dr Milana Lazarevica i njegov tim koji brutalno pomeraju granice savremene medicine , ne samo u UKC Nis već i u Srbiji… Koliko je dobra bila selekcija bolesnika govori i činjenica da je urođena trombofilija otkrivena kod 7 od ukupno 8 bolesnika koji su prvi testirani“, piše profesor dr Dragan Milić.

                   Naredne nedelje implementacija jos jedne nove metode, najvaljuju lekari Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.