Prva knjiga Aleksandra Stankova Elastične priče bavi se dušom kroz svakodnevni život Nišlija

Izvor: JužneVesti.com, 18.Okt.2021, 17:11

Prva knjiga Aleksandra Stankova "Elastične priče" bavi se dušom kroz svakodnevni život Nišlija

Večita borba sa vetrenjačama, susret sa nepoznatim, ljubav prema knjizi, dilema o šovinizmu i kosmopolitizmu samo su neke od tema koje je u svom književnom prvencu "Elastične priče" utkao pisac i novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov. Knjiga u tri tematske celine – misao, emocija i život prikazuje svakodnevnicu i dočarava Niš kroz različite situacije, dok je u osnovi svega duša.

"Elastične priče" su prva zbirka priča dugogodišnjeg novinara Južnih vesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a u njoj je objedinio 14 tekstova koje je pisao u različitom vremenskom periodu. Promocija knjige; foto: MIRC

Junaci u pričama prolaze kroz razne situacije u kojima može da se pronađe svako i koje svim snagama deluju na dušu i njenu elastičnost, o čemu je bilo reči i na promociji knjige u "Deli prostoru".

Stankov se u knjizi vodi svetim trojstvom - misao, emocija i život koje definiše čoveka i spolja i iznutra i u čijoj je osnovi duša. U svim tim celinama opisuje životne situacije, za koje kaže da su priče o svima nama. "Elastične priče" su trenuci istrgnuti iz vremena; foto: MIRC

"Avanture" su raznorazne i zapravo su životne situacije sa kojima se junaci susreću u pokušaju da naprave neki iskorak u svom životu. Ima tu večite borbe sa vetrenjačama, dilema o šovinizmu i kosmopolitizmu, susret sa nepoznatim, ljubavi prema knjizi, ali i ljubavi uopšte. Zato je čitava zbirka i podeljena na 3 tematske celine - navodi Stankov.

Poslednja priča "Čestica" upravo govori o susretu čoveka sa nepoznatim, sa virusom korona. Međutim, iako ona kao i ostale priče, kako kaže Stankov, verovatno ne daju odgovore na mnoga pitanja, teraju čitaoca da se zapita o sebi, svojoj duši, njegovom položaju u društvu i odnosu prema drugima.

Na promociji knjige u "Deli prostoru", osim Stankova, govorili su i Stefan Marković, Nataša Budeš i Ivan Drljača. Stil autora ocenili su jednostavnim i efektnim, a takvi su, kažu, i njegovi junaci jer u njima možemo da prepoznamo sebe.

Stankov kaže da se trudio da ispriča priče tako da čitalac ne ostane ravnodušan. Stankov nastavlja sa pisanjem, već ima nove priče u rukopisu; foto: MIRC

Mnogi junaci mojih priča su potekli iz mog svakodnevnog novinarskog posla. Mnoge sam sreo u nekim trenucima naših života koje sam istrgao iz vremena i uz malo fikcije podario im večiti knjiški život. Pojedini likovi nose i nešto lično, a neki su se "rodili" iz mojih razmišljanja o pitanjima koja muče savremenog čoveka. Iako je u mnogim pričama to poprilično jasno, treba naglasiti da su svi Nišlije - objašnjava.

Čitaoci će imati prilike da upoznaju Lemija, Bogdana, Dragana i mnoge druge muške i ženske likove, a oni će uskoro osvanuti na policama knjižara. Zainteresovani knjigu mogu da naruče i putem mejla [email protected] po ceni od 500 dinara.

Zbirka priča Aleksandra Stankova izašla je u izdanju kuće “Agnosta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.