Provera znanja ruskog na totalnom diktatu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Apr.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera znanja ruskog na "totalnom diktatu"

"Totalnom diktatu", koji će istovremeno biti održan u 252 grada iz 68 zemalja, pridružio se i Niš u čijoj Gimnaziji "Svetozar Marković" u subotu 16. aprila u 14 sati zainteresovani mogu da provere znanje ruskog jezika.

Ovo je međunarodna akcija popularizacije ruskog jezika, a prvi "totalni diktat" napisan je 2004. godine u Novosibirsku. Tada je ta akcija, inače planirana za kontrolu studenata – filologa, izašla van univerziteta i okupila oko 200 ljudi koji su hteli da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << provere svoje znanje.

Ove godine se na više od 2.000 punktova u svetu očekuje prisustvo oko 150 000 ljudi.

U niškoj gimnaziji očekuju da nadmaše broj prošlogodišnjih učesnika.

Tada je došlo oko 40 ljudi, naših kolega, gimnazijalaca, studenata... Nadamo se da će ih sada biti još više. Može da dođe ko želi - kaže profesor ruskog jezika Marija Kostić, koordinator ove akcije.

Ruski jezik se piše ruskim ćiriličnim pismom. Savremeni ruski alfabet, standardizovan 1918. godine, ima 33 slova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.