Izvor: JUGpress.com, 09.Jul.2023, 13:13

Protest “Niš protiv nasilja” krenuo je  od Gradske kuće i završio se blokadom pruge

NIŠ

 Četvrti po redu protest “Niš protiv nasilja” krenuo je od Gradske kuće, a završio se kod Apelacionog suda blokadom pruge. Zahtevi učesnika protesta se nisu promenili. Zahteva se hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

 Građanska aktivistkinja Danijela Vujošević i ovog puta pročitala zahteve protesta, a građanima se obratio i student prava Dimitrije kao i građanski aktivista Danijel Dašić.

„Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks. Zahtevamo smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji“, istakla je Vujošević.

 Ispred Gradske kuće građanima se obratio i Dragan Dimić koji je najavio i štrajk glađu ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu.

 „Nalazim se ovde pred vama zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se svi nalazimo. Već 10 godina trpimo okupaciju jednog nakaradnog, nenarodnog i nasilnog režima. Već 10 godina živimo pod okupacijom. Ta organizovana kriminalna grupa već 10 godina okupira sve institucije Republike, Skupštinu, Vladu. Besramno laže, vređa i laže sve građane. Ne mogu ovo više da trpim ni kao čovek, ni kao građanin ni kao ponosan Srbin. Tokom ovih 10 godina dobili smo bahate ministre sa lažnim diplomama i doktoratima. Dobili smo i mlade koji beže iz zemlje“, kazao je ovaj student prava.

  Dodao je da režim namerno izaziva mržnju, bezakonje i nasilje, jer se lako vlada uplašenima. On se obratio i predsednuku Aleksndru Vučiću zahtevajući od njega da prihvati zahteve građana.

 „Ukoliko to ne učinite do 14. jula u 6:30, biću primoran da dođem na Andrićev venac  u ponedeljak, 17.jula i započnem štrajk glađu do ispunjenja svih zahteva“, kazao je ovaj student.

 Aktivista Danijel Dašić takođe se obratio građanima. On je u svom obraćanju istakao da ovo više nije   „vlast straha, već podsmeha“. Dodao je da moraju da se okupljaju i dalje ma koliko ih bilo jer je ova vlast u strahu.

 „Strah je otišao na onu drugu stranu i mi moramo da nastavimo da se okupljamo i držimo kondiciju, jer je kod njih počela bežanija, čisto da nam ne promakne neki kapitalac. Mada iz ovog našeg Niša ako ga gledamo i nemaju odakle da pobegnu, železnicu su uništili, aerodrom su oteli, jedino onda da ih sačekamo kod KP Doma“, kazao je Dašić.

  Nakon obraćanja govornika, građani su krenuli u protestnu šetnju predvođeni studentima. Šetale su Nišlije od Gradske kuće preko Trga kralja Milana, ulicom Milojka Lešjanina, Vardarskom, preko Jovana Ristića, Dimitrija Tucovića, Vojvode Putnika do Trga Mije Stanmirovića, gde su napravili krug i zaputili se ka Apelacionom sudu gde su blokirali pružni prelaz kako bi ukazali  na višedecenijski problem izmeštanja pruge iz centra grada.

Građani koji su potestovali na pružnom prelazu su ugledali i dron koji je snimao skup, a koji nije pripadao ni šetačima ni organizatorima šetnje. Građani su tada upalili svoje mobilne telefone i poručili vlasti da to rade kako bi ih lakše prebrojali.

Organizatori protesta su Zeleno-levi front, Ne damo Srbiju, Zajedno – Moramo, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana. (kraj)VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.