Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2019, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest „1 od 5 miliona“: Policija potisnula demonstante ispred zgrade RTS

BEOGRAD

(Cenzolovka)

Pripadnici Žandarmerije izbacili su iz zgrade Radio televizije Srbije sve učesnike protesta „1 od 5 miliona“ koje su nešto pre 20 sati na ulaz iz Aberdareve ulice unutra pustili radnici obezbeđenja RTS. Međutim građani su ispred i ne žele da odu.

Pripadnici Žandarmerije ispred zgrade Radio televizije Srbije potiskuju građane koji ne žele da odu.

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

Veliki broj građana i dalje se nalazi ispred Radio televizije Srbije, pojedini su seli na pod ispred ulaza u samu zgradu.

Medju ljudima koji sede su i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Građani odbijaju da odu, intonirali su himnu Srbije i uzvikivali „Gotov je“, „Uhapsite Vučića“ i „Čekamo Bujketa“.

Organizatori protesta Jedna od pet miliona pozvali su građane okupljene ispred zgrade Radio televizije Srbije da se ne razilaze i naveli da su lideri opozicije i dalje u zgradi javnog servisa.

Oni su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

Oni su preneli demonstrantima reči ministra unutrašnjih poslova Nebojiše Stefanovića, da su građani upali u RTS sa namerom da napadnu novinare, što je izazvalo buru nezadovoljstva i uzvike „Uhapsite Vučića“ i „Ostavke, ostavke“.

U jednom trenutku okupljeni demonstranti su pokušali da udju u RTS na bočni ulaz sa parkinga, ali su odustali nakon što su videli da su vrata zaključana i da je postavljena metalna ograda.

Oko RTS nalazi se oko dve hiljade ljudi.

Organizatorka protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili večeras oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Pripadnici Žandaremije su zatim ušli na sprat Radio televizije Srbije gde se nalaze pripadnici opozicije i demonstranti.

Policija je počela da izvodi okupljene.

Kako javlja reporter agencije Beta, „pojedine izvode nimalo nežno“.

Pojedini okupljeni su seli na pod, ali ima i dosta koškanja.

Kako javlja reporter agencije Beta, pripadnici žandarmerije vuku ljude za ruke i noge i iznose ih iz zgrade.

Napolje su izvedeni i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović.

Građanima koji su ušli u RTS su se pridružili pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsednikom pokreta Dveri i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima.

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni silu ali da se savetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu ali pojavila se grupa, verovatno, pripadnika bezbednosnih službi.

Građani su nastavili da insistiraju da se uključe u program uz glasno skandiranje.

Boško Obradović kasnije je saopštio građanima i predstavnicima medija da je prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević putem SMS poruke rekao uredniku Zoranu Stanojeviću da ne sme da pusti građane koji protestuju u program.

Pored Boška Obradovića u RTS-u su i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać  i Dejan Bulatović, predsednik Zelenih.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je večeras da je policija u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) ispraznila sve spratove javnog servisa, ali ne i onaj na kome se oni nalaze.

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

Nakon toga, jedan od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović.

Odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

Ministarstvo kulture poziva demonstarante da se povuku iz RTS-a

Ulazak demonstranata u zgradu RTS predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja, saopštilo je Ministasrtvo kulture i informisanja.

„Pozivamo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka.Politički stavovi i zahtevi, kakvi god da su, ne smeju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu društva“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja dodaje da najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmisanja bilo kog oblika sile, koji mogu da, pored kršenja zakona, u naše društvo unesu dodatne napetosti i isključivosti.

Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu, ističe se u saopštenju.

Anasonović: Policija napala jednog od organizatora protesta

Jedna od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

„Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga“, kazala je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Dodala je da veruje da to „nije ona policija koja sa nama sarađuje“.

Antić: Vojska je uz narod

Ispred RTS-a se održao i „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome je ove subote gost Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen rečima „I vojska je uz narod!“.

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprpski ustanak.

„Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti sudjeno“.

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

Posle toga, deo demonstranata sprema blokadu ulaza u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, kao vid pritiska na rukovodstvo javnog servisa, a ne na zaposlene, kako su ranije objasnili.

Na prethodnom protestu održana je ovakva blokada u trajanju od sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Građani nose parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta grana evolucije“…Među okupljenima su i predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

Kovačević: Vreme je da marširamo

Siniša Kovačević je u govoru je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dodju 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

„To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju“, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je „deo svih nas“ i da Vučić ne može da reši to pitanje.

„Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode“, kazao je Kovačević.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.