Proslava Božića po starim običajima

Izvor: juGmedia, 07.Jan.2013, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Božića po starim običajima

LEBANE – Porodica Veličković iz Lebana Božić i Badnje veče slavi po starim običajima, kako i tradicija nalaže, u miru i sa puno radosti.

„Za badnje veče spremam razne posne salate, pasulj, pitu od kupusa, ribu i kolače. Na stolu se još nađe i voće, orasi, bombone i drugo“, priča penzionerka Dragica Veličković (53), i dodaje da je domaćica više od trideset godina i da uvek sprema po istom receptu, ali ono što spremi za badnje veče, posebnog je ukusa.

Veličkovići >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << poštuju sve običaje vezane za Badje veče i Božić.

„Pre zalaska sunca muškarci odlaze u šumu po Badjak, koji se pre večere unosi u kuću. Zatim se pijuče oko stola, a ja kao najstarija u porodici im bacam bombone i orahe, posle večere lomi se česnica i traži se para. Onaj ko je nađe biće srećan cele godine“, kaže Dragica.

Ono što ostane sa večere ne pomera se sa stola do jutra, i ne čisti se po kući sve dok traje Božić, jer tako nalažu običaji.

Veruje se da, ako na dan Bozića pada sneg, godina će biti rodna.

Božić je praznik čitave porodice i zato i njeni članovi tokom prazičnih dana treba da budu zajedno.

U crkvi Usekovanje glave Sv. Jovana u Lebanu jutros je služena Sveta liturgija u prisustvu velikog broja vernika

Vernici u Lebanu dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika,odlaskom u crkvu na služu i pričest i prvim mrsnim doručkom.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.