Promocija monografije o vajaru Milovanu Krstiću u Sinagogi

Izvor: JužneVesti.com, 14.Nov.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija monografije o vajaru Milovanu Krstiću u Sinagogi

Svi koji bi želeli da čuju nešto o životu i radu srpskog vajara Milovana Krstića, imaće prilike da to učine na promociji monografije o njemu, koja će biti upriličena u Galeriji “Sinagoga”, 15. novembra od 13:30.

Na promociji će, navode organizatori, učestvovati istoričar umetnosti Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, akademski vajar i profesor Dragiša Obradović i Miodrag Daja Anđelković, akademski slikar. Autor monografije je istoričarka umetnosti Mara >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Makarić, muzejska savetnica Narodnog muzeja Niš.

Monografiju je, dodaju, likovno uobličio Željko Cajić.

Veoma plodan stvaralački put Milovana Krstića trajao je više od sedam decenija. Za sobom je ostavio više od 600 skulptura i desetinu spomenika.

Pripada generaciji srpskih vajara koja je završila školovanje u godinama pred Drugi svetski rat, a svoje prave umetničke vrednosti pokazala neposredno posle istog.

Nakon diplomiranja na Državnoj umetničkoj školi u Beogradu 1933. godine, vraća se svom zavičaju, gde će provesti više od jedne decenije, ostavivši duboke tragove kao likovni pedagog i skulptor. Neposredno posle Drugog svetskog rata uključuje se u likovni život Beograda, gde ostaje do kraja života.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.