Promocija knjige Rodu svome poslužiše verno (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 27.Dec.2018, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige ''Rodu svome poslužiše verno'' (VIDEO)

Veoma značajan istoriografski rad, koji je autor Žarko Kostić sažeo u knjigu ''Rodu svome poslužiše verno'', imao je svju promociju u Domu kulture "sava Dečanac" u Leposaviću.


   
Promocija knjige izazvala je veliko interesovanje    














Za knjigu posvećenu junacima Srednjeg Ibra i Potkopaonika, od kojih je ovde veliki deo popisan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << imenom i prezimenom, autor Žarko Kostić kaže da je "ovo dug prema zavičaju, prema ovom našem kraju i prema tim ljudima. Tamo se nalazi preko 210 imena iz Prvog svetskog rata i 51 iz Balkanskih ratova, da se setimo njih".

Izdavač Zoran Đorđević, ispred kuće "Lestve srpske"⇗ koja je izdala ovu knjigu, kaže da je "Ceo izdavački projekat kojim se bavimo, i kojim smo se bavili ovde u Leposaviću i u Kosovskoj Mitrovici (ranije "Hvosno", sada "Lestve srpske"), vezan za našu istoriju, srpsku kulturnu baštinu, i sve te teme koje nisu dovoljno obrađene. Večeras smo imali stvarno dobru priliku da se upoznamo sa jednom velikom temom, sa velikim vremenom i velikim dostignućima naroda iz ovog kraja odakle potiče velika masa ljudi koji su učestvovali u oslobođenju".

Da knjiga ima veliki istorijski značaj tvrdi i profesor istorije Dobrivoje Đurđević. "Ove godine kada obeležavamo 100 godina od završetka Velikog rata, imamo po prvi put priliku da se upoznamo sa našim precima koji su uzeli učešće u Velikom ratu. Jedan deo njih je, nažalost, položio živote na raznim stratištima od Cera, Kolubare preko Albanije, Soluna  idrugih mesta" rekao je Đurđević za RTV Mir.

 POGLEDAJTE VIDEO:  📽

"Stav Žarka Kostića iznet u rukopisu je odbrana vrednosti ljudskih i nacionalnih Srba kao naroda. Odbranu je usmerio protiv političke hipokrizije i nametanja zaborava kao i ostalih posledica Velikog rata, neutvrđen status onih koji su učestvovali u ratovima i podneli teret rata i žrtve. Glasno i jasno branio je prošlost svog naroda od zaborava a time i viziju budućnosti" zapisao je, između ostalog, u predgovoru knjige Jovan Pejin, direktor Arhiva Srbije, u penziji.

Da bi ste više saznali o ovom delu posetite veb-sajt izdavača i pročitajte ceo predgovor, takođe ovim putem možete poručiti ovu ili druge knjige izdavačke kuće "Lestve srpske"⇗.

LestvePred nama je rukopis o ratovima, bunama i genocidnom stradanju Srba na prostoru gde je nikla srpska država i razvijala se njena državnotvorna ideja i duhovnost. Ovo je prostor na kojem su sačuvani monumentalni spomenici izuzetnog značaja koji svedoče i daju podstrek obnove i razvoja duhovnosti.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.