Prolom Banja bez vode i kanalizacije - meštani najavljuju proteste, a nadležni rešavanje problema

Izvor: JužneVesti.com, 20.Sep.2021, 14:25

Prolom Banja bez vode i kanalizacije - meštani najavljuju proteste, a nadležni rešavanje problema

Iako žive u blizini jedne od poznatih banji u Srbiji, sem uređenog puta do sela i hotela Radan, meštani Prolom Banje nemaju osnovne uslove za život jer kanalizaciona i vodovodna infrastruktura ne postoji i pored višedecenijskog obećanja nadležnih. Da razgovaraju o rešavanju ovog problema oni su pozvali nadležne na skup u centru ovog mesta, ali se niko od njih nije pojavio. Predsednik Mesne zajednice najavljuje rešenje problema, a građani radikalizaciju protesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Meštani Prolom Banje ističu da godinama dobijaju lažna obećanja, a od svega što se do sada uradilo je započeti objekat 2015. godine, koji je zarastao u korov i potpuno oronuo.Objekat započet 2015. godine zarastao u korov; Foto: S.G.A.

Istorijska gradnja vodovoda i kanalizacije u Prolom Banji započeta je 2015. godine, kada je urađeno betoniranje objekta koji bi trebalo da bude rezervoar za vodu naselja. U proleće ove godine su zalepili neke obloge koje su nedugo zatim otpale. Od tad stoje sa radovima, a pored započetog objekta je ostala mešalica, daske, armatura i drugi material koji je zarastao u korov.Svi od lokalne samouprave, resornih ministara, predsednika Vlade i predsednika države obećavali su da ćemo dobiti vodu još 2018. godine, ali do danas ništa – kažu nezadovoljni meštani.

Ističu da neće odustati dok se ne izbore za svoja prava i najosnovnije uslove za život, jer naglašavaju da dok su oni prinuđeni da se iseljavaju zbog neuslovnih uslova, AD Planinka iz Prolom Banje se gradi i ulaže ogroman novac u infrastrukturu svog prostora.Prostor potpuno zarastao u korov;Foto: s.G.A.

Ovo preduzeće je preuzelo kompletnu vlast ne samo u Banji već i na čitavoj teritoriji Kuršumlije. U njihovom vlasništvu je pored Prolom vode i Prolom banje i Kuršumlijske i Lukovska Banja kao i park prirode Đavlja Varoš. Bukvalno su preuzeli sve što vredi na teritoriji Opštine, razvijaju turizam u svojim hotelima i mi nemamo ništa protiv toga, ali je red da se i ljudima koji žive ovde omoguće osnovni uslovi - dodaju meštani.

I dok novoizabrani predsednik opštine Kuršumlije Vojimir Čarapić nije odgovarao na telefonske pozive novinara Južnih vesti, predsednik Mesne zajednice Prolom Banje Dejan Živanović tvrdi da će problem biti rešen već tokom naredne godine.Meštani koriste poljske toalete i septičke jame; Foto: S.G.A.

Koliko sam ja upoznat, za kanalizaciju se radi projektna dokumentacija i u toku sledeće godine bi trebalo da se krene sa radovima. Za vodu je sve urađeno ali je odustao izvođač radova jer je teren loš i nije mogao da se uklopi u cenu, pa se sada traži novi izvođač – prokomentarisao je Živanović.

Meštani tvrde da u Banji ima oko 2.000 privatnih objekata i da ni jedan nema uređenu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju pa se snalaze kopajući septičke jame i sakupljajući kišnicu, što im predstavlja veliki problem i zbog čega mnogi i pored čunjenice da žive u poznatom turističkom centru napuštaju ove krajeve u potrazi za boljim životom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.