Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2024, 11:37

Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

Visoke temperature u februaru nisu obradovale poljoprivrednike u Toplici, jer su voćke ranije krenule sa vegetacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pa bi pad temperature ispod nule tokom narednih dana u martu pa i aprilu, doveo do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose.Važna zaštita voćnjaka u ovoj fazi razvoja; Foto: Lj. M.

Uporedo sa prolećnim prskanjem, savetuje se da najavljeno toplije vreme ovih dana voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku. Voće se trenutno nalazi u fazi bubrenja pupoljaka i za sada tokom zime mrazevi nisu oštetili voćarske kulture - kaže stručnjak za zaštitu voća u hladnjači u okolini Prokuplja.

Poželjno je upotrebiti veću količinu vode kako bi se biljka što bolje zaštitila, a posebnu ulogu prilikom oprašivanja imaju i pčele.

Poljoprivrednici podsećaju da se prethodnih godina nakon nešto toplijeg vremena u januaru i februaru i kretanja vegetacije, dešavalo da u martu i aprilu dođe do zahlađenja i mraza tokom noći, što je uticalo i gotovo prepolovilo rod u toj godini, a najugroženije su rane sorte koštičavog voća poput kajsije i breskve.

Osim vremena koje utiče na prinose voća i otkupna cena, posebno višnje i šljive po kojima je poznat Toplički kraj, već dugi niz godina je ispod granice rentabilnosti proizvodnje, pa ratari zarađuju tek da bi se održala proizvodnja i delimično pokrili uloženi troškovi, što dovodi do sve većeg broja zaraslih voćnjaka i okretanju poljoprivrednika ka uzgoju drugih kultura u kojima su potrebna manja ulaganja, a može se više zaraditi.

Samo na teritoriji prokupačke opštine gotovo 70% stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše voćarstvom i uzgojem višnje i šljive.

Procena je da je na teritoriji prokupačke opštine pod zasadom višnje oko 2.000 hektara, nešto veća površina je pod zasadom šljive, dok, prema zvaničnim podacima, u blačkoj opštini ima oko 2,5 miliona stabala šljive, a u poslednje vreme sve češće niču zasadi maline, kupine, jagode, pa i borovnice.

Preporuka poljoprivrednih stručnjaka je da se tokom marta i početkom aprila uradi prvi tretman u zaštiti pšenice i ječma.

Te kulture su posejane u optimalnom roku i zbog vegetacije koja je ove godine poranila, ovih dana je pravo vreme da se zaštite od korova, bolesti i štetočina, a prilikom odabira preparata za zaštitu treba voditi računa o razvojnom stadijumu useva.

Prvi tretman je uglavnom vezan za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova od faze bokorenja pšenice i ječma do drugog kolenceta.

Preporuka stručnjaka je da se obilaze parcele i usevi kako bi se utvrdilo i da li ima simptoma bolesti i po potrebi uraditi tretman fungicidom i insekticidom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.