Izvor: JUGpress.com, 23.Jun.2023, 21:54

Problemi osmaka sa Maticom srpskom

NIŠ

Učenici završnih razreda osnovnih škola trećeg dana završnog ispita, polagali su test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredelili, što je novina u odnosu na prošlu godinu. Osmaci su birali između pet predmeta, biologije, hemije, fizike, geografije i istorije.  U niškoj Osnovnoj školi ”Vožd Karađorđe” učenici kažu da test nije bio težak, ali se njihov sud odnosi na predmete koji su izabrali i dok oni koji su polagali hemiju ili geografiju kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je bilo lako, oni osmaci koji su polagali istoriju tvrde suprotno.

                                 Učenik Đ.M. iz OŠ „Vožd Karađorđe“ se spremao za test iz istorije malo više od mesec dana i kaže da se nije nadao da će biti ovako teška pitanja. Posebno ga je iznenadilo to što su se sva pitanja odnosila uglavnom na srednji vek.

                                  „ Bio je težak jer ništa nije bilo iz novije istorije, a nije bilo ni pitanja koja su vezana za Prvi svetski rat ili Drugi svetski rat. Sve samo srednjevekovni ratovi i starovekovni ratovi. Uradio sam 15 pitanja ali ne verujem da su sva tačna. Najteže je pitanje bilo vezano za sedište Matice srpske, trebalo je izabrati između četiri grada“, kaže ovaj osmak.

                                   Sa njim se slažu i njegovi drugovi koji su, takođe, izabrali istoriju.

                                   „Nije bilo toliko teško, dosta pitanja sam znao, ali pitanje koje se odnosi na Maticu srpsku me je potpuno zbunilo. Prosto nisam znao za Maticu srpsku. Najteže je bilo pitanje gde je trebalo da se prepoznaju memoari kao istorijski izvor,ali to sam uradi i nadam se da ću osvojiti dosta poena“, kaže ovaj osmak.

                                   Učenici koji su izabrali biologiju ili geografiju kažu da im je test bio lakši od srpskog jezika i matematike.

                                   „Bolje je ovako nego da smo polagali kombinovani test. Za kombinovani smo morali da učimo pet predmeta, a ovako smo se usresredili na jedan koji nam najviše leži. Radila sam test iz geografije i nije bilo toliko teško. Nadam se dobrim razultatima“, kaže jedna od učenica OŠ „Vožd Karađorđe“.

                                   Njena drugarica je radila test iz hemije, ali je samo dva dana iskoristila da obnovi gradivo iz ovog predmeta.

                                   „Već sam polagala prijemni ispit za biološko-hemisjko odeljenje u Gimnaziji „Bora Stanković“ tako da sam hemiju pripremala i za prijemni a sada sam samo obnovila. Nadam se da sam dobro uradila mada je, čini mi se test iz ovog predmeta bio teži na probnom završnom ispitu. Videćemo, sada čekam rezultate“, kaže osmakinja iz ove škole.

                                Prema podacima iz Ministarstva prosvete najviše učenika opredelilo se da polaže test iz biologije, 38 odsto, zatim iz geografije, 29 odsto, istorije, 16, odsto, hemije 9, odsto i fizike 8, odsto, a pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

                         Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u nedelju 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita . I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.