Privatne laboratorije koje su tražile da rade PCR testove odbijene, rečeno im može samo u državnim

Izvor: JužneVesti.com, 29.Okt.2020, 11:49

Privatne laboratorije koje su tražile da rade PCR testove odbijene, rečeno im može samo u državnim

Iz cele Srbije dve laboratorije su podnele zahtev Ministarstvu zdravlja da rade PCR testiranje na virus korona, ali su oni odbijeni, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, uz obrazloženje da će se to testiranje raditi samo u državnim laboratorijama.

Ministarstvo zdravlja je još u julu otvorilo mogućnost i za privatne ustanove da koriste PCR metodu za testiranje na virus >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << korona, te su od tada one mogle da preko sajta Ministarstva podnesu zahtev kako bi dobile odobrenje, kažu iz Asocijacije.

Među zainteresovanima su bile i laboratorije iz Niša, ali iz Asocijacije sada kažu da su prema njihovim podacima jedine dve koje su podnele zahtev iz Beograda.

Prošle nedelje su te dve laboratorije dobile rešenja o obustavljanju zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka.

U obrazloženju se navodi da je Odlukom o proglašnju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, kao i u svim laboratorijama u javnoj svojini koje obavljaju poslove u oblasti zdravlja životinja, bezbednosti hrane, kontrole kvaliteta i bezbednosti mleka i ispitivanja zabranjenih, nedozvoljenih, štetnih i nepoželjnih supstanci u hrani i hrani za životinje, zdravlja bilja, semena i sadnog materijala i banke biljnih gena, a koje su pripremljene za laboratorijsko ispitivanje u smislu člana 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - kažu iz Asocijacije.

Kako je podnosilac privatna praksa, objašnjavaju iz Asocijacije, i osnovana je sredstvima u privatnoj svojini, uslovi da se pokrenuti postupak dalje vodi ne postoje.

U vezi sa PCR testiranjem u privatnim ustanovama poslata su pitanja i Ministarstvu zdravlja odakle se odgovori očekuju.

Inače, predstavnici niških laboratorija koji su govorili za Južne vesti, još su u avgustu rekli da imaju kapacitete i uslove za PCR testiranje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatnicima ne dozvoljavaju da rade PCR testove iako laboratorije imaju sve uslove

Izvor: Luftika.rs, 29.Okt.2020

Testiranje na koronavirus PCR metodom po svemu sudeći ostaće rezervisano isključivo za državne ustanove.. S druge strane, privatne laboratorije kažu da imaju sve kapacitete i uslove za testiranje, ali Ministarstvo zdravlja je odbilo da im izda dozvole za PCR testove.. Iz cele Srbije dve laboratorije...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.