Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2021, 21:51

Prijem u Kancelariji za mlade grada Niša za najbolje niške maturante

NIŠ

Kancelarija za mlade grada Niša organizovala je prijem za najbolje maturante niških srednjih škola  i tom prilikom su im predstavnici grada uručili knjige u znak sećanja na generacijski rastanak. U ime grada maturantima je uspeh koji su postigli tokom školovanja ispred Kancelarije za mlade čestitao Jovan Milić. U Oficirskom domu se okupio 21 maturant, a ove godine je usledilo i malo iznenađenje. Među njima je bilo više devojčica, 14. Prijemu su prisustvovali i njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << roditelji, direktori škola i profesori.

Osim što u svedočanstvima imaju sve same petice, većina od njih iza sebe ima i veliki broj nagrada sa takmičenjima u zemlji i u inostranstvu, a pred sobom odluku budućnosti, gde će, na kom fakultetu, nastaviti obrazovanje.

                      Nikola Stanković je učenik generacije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“. Na kraju gimnazijskog školovanja pred njim je kao i pred svim maturantima izbor fakulteta.

                        „Planiram da upišem Mašinski fakultet u Nišu, smer mašinsko inženjerstvo. U gimnaziji sam bio specijalno bilingvalno odeljenje gde se nastava slušala i na nemačkom jezikom, tako da planiram i neku vrstu usavršavanja u Nemačkoj tokom studija ako to bude moguće“, kaže Nikola.

                       Dodaje da put do laskave titule učenika generacije nije lak, ali ne može da se kaže ni da je „posut  trnjem“.

                        „Bilo je potrebno dosta truda, ulaganja i takmičenja. Takmičio sam iz geografije,  učestvovao sam na Nacionalnoj geografskoj olmipjadi za učenike srednjih škola i dva puta sam osvojio  treće mesto na državnom takmičenju. Iz svoje škole poneću dosta iskustva i  dragocenih trenutaka kojih ću se rado sećati“, kazao je Nikola.

                        Momčilo Tošić je učenik generacije Gimnazije „Svetozar Marković“. Pohađao je specijalizovano matematičko odeljenje. Takmičio se i donosio medalje sa svetskih olimpijada iz informatike, fizike i astronomije. Član je državnog olimpijskog tima iz fizike i tima koji je upravo završio takmičenje iz fizike na evropskom nivou. Novembra ga očekuje Olimpijada iz astronomije.

                         „Ovako dobri rezultati su posledica neke vrste radne navike koju sam stekao još u detinjstvu, ali je tu u ljubav ili biolje reći strast prema nauci, posebno fizici, informatici i astronomiji. Od roditelja sam nasledio osobinu da u svemu što radim uvek dajem sve od sebe“, kaže Momčilo.

                         Na pitanje koliko je rada bilo potrebno da se stigne do đaka generacije nema odgovor jer konkretnog odgovora i nema.

                         „Svakog dana naučim nešto novo i to je to“, dodaje Momčilo.

                        Jovan Milić je na svečanosti istako da su srećni da  od 21 nagrađenog učenika ima čak 14 mladih dama koje na pravi način dokazuju da  za žene  u nauci i te kako ima mesta.

                           „To je jedna simbolika i lepa stvar koja se desila ove godine, a novina je i to da Kancelarija za mlade grada Niša prvi put od osnivanja, od 2012.godine nagražuje mlade  učenike generacije i na taj način promovišemo one uzvišene vrednosti koje svako  društvo treba da promoviše, a to su znanje, ljubav i tolerancija“, kaže Milić.

                       Milić dodaje da je budućnost mladih u Nišu dobra za sve one  koji se bave naukom i istraživačkim radom. I sam je, dodaje, pre nekoliko godina kao učenik generacije bio na Belom dvoru  a sada je u prilici da  nagradi neke nove učenike.

                       „Na njima je da se bore za stipendije  kojih ima u Srbiji za sve učenike koji su talentovani, a to je velika pomoć tokom studija“, istakao je Milić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.