Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2020, 09:06

Prihvatilište za stara lica i odrasle ove zime u “Mari”

NIŠ

Centar za boravak dece i odraslih lica “Mara” od danas će se zvati Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Niš pošto je Gradsko veće izmenilo osnivački akt Centra “Mara” i proširilo njegovu delatnost  uslugom smeštaja odraslih lica.

                       Zamenica gradočelnice Niša Dušica Davidović rekla je da će se prihvatilište za stara i odrasla lica biti u “Mari” samo privremeno, od decembra do februra. Ona je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da se prihvatom starih i odraslih lica do sada u Nišu bavio Gerontološki centar, ali, dodala je, to ne može više da radi jer je Ministarstvo za rad zabranilo da ustanove takvog tipa rade i kao prihvatilišta.

                           “Pronašli smo rešenje koje je podržalo i Ministarstvo za rad, tako da ćemo odraslima privremeno obezbediti smeštaj u “Mari”, u delu namenjenom za program “Predah roditeljstvu”. Roditeljima je na sastanku sa grdonačelnicom Niša objašnjeno da će prihvatilište raditi u “Mari” samo privremeno i oni su se saglasili sa takvom odlukom, izjavila je Davidović.

                               Prema njenim rečima, program “Predah roditeljstvu” koji podrazumeva dvadesetčetvoročasovni boravak dece u “Mari”, sigurno ne bi zaživeo do kasnog proleća ili tek na leto 2021. godine, s obzirom na epidemiju i s obzirom da je za tu uslugu neophodna licenca.

                              Davidović je rekla da u prihvatilištu neće biti smešteni beskućnici, već samo lica koja tokom zimskih meseci ne mogu da obezbede grejanje u kućama i stanovima koje imaju.

                              “Usluge prihvatlišta u Gerontološkom centru prošle godine je koristilo ukupno 11 lica, a u proseku ih je bilo u prihvatilištu petoro, šestoro. Borave deset, petnaest dana kada je najhladnije i odlaze, vraćaju se svojim kućama”, izjavila je Davidović i dodala da Niš nema beskućnike.

                                 “Mislim da ćemo već naredne godine imati jedan novi objekat za pružanje svih usluga iz oblasti socijalne zaštite. Ramotrićemo više gradskih okacija, videćemo koja ispunjava uslove Moinistarstva za rad”, dodala  je Davidović.

                             Ona je izjavila da “Mara” trenutno ima blizu 70 korisnika, ali je dozvoljeno formiranje pet grupa sa najviše po pet korisnika.

                              “Imali smo primedbi roditelja koji su želeli da veći broj dece boravi u Mari, ali u ovom trenutku možemo da damo saglasnost, eventualno za još petoro, šestoro dece, maksimalno do 30. Formirane su male grupe jer korisnici ne mogu da drže distancu i nose maske i vizire sve vreme”, istakla je Davidović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.