Izvor: JUGpress.com, 16.Avg.2023, 08:09

Preteći grafit kojim se targetira programska direktorka Inicijative osvanuo u njenom komšiluku

BEOGRAD

Preteći grafit koji sadrži puno ime i prezime programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, Sofije Todorović, osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi, saopšteno je iz Inicijative.

Pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo „Z“, koje simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje ove zemlje.

Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku. Važno je da naglasimo da su na meti u najvećem broju slučajeva žene aktivistikinje koje se nedvosmisleno suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života.Kao cilj ovakvog delovanja vidimo ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji, naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasleđu i javno kritikuju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu.

U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kako na internetu tako i na ulicama, a ovakvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera. Nedemokratsko delovanje i ćutanje institucija na mnogobrojne probleme isticano je u više navrata od strane različitih domaćih i međunarodnih organizacija. Zabrinuti smo već dugo zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji, i nedostatka jasnog odgovora institucija. Smatramo da je neophodno je da predstavnici Srbije zajedno sa njenim institucijama rade na prevenciji svih oblika nasilja počevši od svakodnevnog javnog govora do konkretnih mera i koraka. Njihova je dužnost i obaveza da stanu na put svim faktorima koje utiču na porast nasilja unutar našeg društva. Borba za ljudska prava u zemlji u kojoj se institucije urušavaju a nasilni govor onih sa najviše uticaja i odgovornosti postaje legitimo sredstvo obračuna ne može i neće biti laka. Za nas iz Inicijative strah nije opcija niti argument koji ćemo koristiti, mi ćemo se uvek oslanjati na pozivanje na poštovanje najviših standarda ljudskih prava jer duboko verujemo da građani i mladi u ovoj zemlji to zaslužuju. Stoga pozivamo na solidarnost, neodustajanje i zajedništvo jer jedino što je neizvesno je: Ko će biti sledeći?

“O strahu ne želim da govorim jer je to upravo cilj ovakvih poduhvata. Ljudima je dosta straha. Mene zanima mir, zanima me sloboda a nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu je idalje samo nasilje. Bavim se onim šta možemo da uradimo kao da se povežemo sa drugim ljudima i kako da radimo zajedno i da povećamo kapacitet sopstvene borbe. I kad malo bolje razmislim, ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira. Kako žena a da se ne plaši? Kako žena a da je tako glasna? Kako žena a da se bavi pitanjima koja “nisu za žene”? Za mene su hrabrost i ljubav uvek bili mnogo više od okvira koje im je u Srbiji dodelio nacionalizam.” rekla je Todorović.Slučaj je prijavljen policiji a javnost ćemo obaveštavati o ishodu i daljim koracima, navodi se u obaveštenju Inicijative mladih za ljudska prava. (kraj) SI/LJS.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.