Preobraženje Gospodnje

Izvor: KMnovine.com, 19.Avg.2017, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preobraženje Gospodnje

U bogočovečanskom podvigu spasenja roda ljudskog palog i otpalog od Boga, a u Hristu ne samo podignutog iz greha i palosti već i oboženog, Sveto Preobraženje zauzima posebno mesto u nizu čudesne bogočovečanske i svespasonosne evanđelske istorije.


   
Gora Tavor    

Treće godine Svoje usrdne i spasonosne propovedi Svoje blage vesti palome čovečanstvu Gospod je učinio jedno čudesno delo, pokazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << svojim svetim učenicima i apostolima jedan mali zrak svoje božanske prirode. To veliko čudo ima svoju malu istoriju, svoj uvod i obrazloženje. Naime, kako se vreme spasonosnog stradanja Gospodnjeg približavalo, to je Gospod sa namerom da utvrdi Svoje učenike sve češće njima i govorio o predstojećem stradanju.

Kako bi svoje učenike, još uvek duhovno slabašne i neuke ribare, koji će se tek obući u „silu s visine“ (Lk. 24, 49), po obećanju Hristovom, Gospod utvrdio u uverenju u Njegove reči i Njegovu propoved, On i povede Svoja tri verna učenika Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor. Na ovoj gori Gospod se u noćnom času preobrazio projavivši kroz Svoju savršenu ljudsku prirodu svoje Božanstvo, svoje nestvorene božanske energije, božansku lepotu, sijanje i silu. Zato se ova svetlost, kojom je Gospod na gori Tavor zablistao jače od sunca i naziva Tavorska svetlost, i predstavlja projavu nestvorenih božanskih energija. O tome Jevanđelje svedoči ovako: „I zasja se lice njegovo kao sunce a haljine njegove postaše svijetle kao snijeg.“ (Mt. 17, 2)

Pokraj Gospoda se kao čudesni svedoci ovog čuda, pored pomenuta tri apostola, pojaviše Mojsej i Ilija, veliki starozavetni proroci.

Dalje o tome Jevanđelje veli: „I videše učenici i udiviše se. I reče Petar: Gospode, dobro nam je ovde biti; ako hoćeš da načinimo ovde tri sjenice (kolibe): Tebi jednu, a Mojsiju jednu, a jednu Iliji. No dok još Petar govoraše, udaljiše se Mojsej i Ilija, i sjajan oblak okruži Gospoda i učenike, i dođe glas iz oblaka: ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; njega poslušajte. Čuvši ovaj glas učenici padoše ničice na zemlju kao mrtvi i ostaše tako ležeći u strahu dokle im Gospod ne priđe i ne reče im: ustanite i ne bojte se.“ (Mt. 17).

Zašto Gospod uze samo trojicu učenika na Tavor a ne sve?

Jer Juda ne beše dostojan da vidi božansku slavu Učitelja, koga će on izdati, a njega samog Gospod ne hte ostaviti pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo.

Zašto se preobrazi na gori a ne u dolini?

Da bi nas naučio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju. Jer penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu misli naših, tj. bogomislije.

Zašto se preobrazi noću?

Jer je noć podesnija za molitvu i bogomislije nego dan, i jer noć zakriva tamom svu zemaljsku krasotu a otkriva krasotu zvezdanog neba.

Zašto se pojaviše Mojsej i Ilija?

Da se razbije zabluda jevrejska, kao da je Hristos neki od proroka, Ilija, Jeremija ili neki drugi – zato se On javlja kao Car nad prorocima, i zato se Mojsej i Ilija javljaju kao sluge Njegove.

Dotle je Gospod mnogo puta pokazao učenicima božansku moć Svoju, a na Tavoru im je pokazao božansku prirodu Svoju. To viđenje Božanstva Njegovog i slušanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima u dane stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u Njega i Njegovu krajnju pobedu.









Tropar, glas 7.


Preobrazilsja jesi na gorje, Hriste Bože,pokazavij učenikom tvojim slavu tvoju, jakože možahu: da vozsijajet i nam grješnim svjet tvoj prisnosuščnij, molitvami Bogorodici, Svjetodavče, slava tebje.




Tropar, glas 7.


Preobrazio se jesi na gori, Hriste Bože, pokazavši učenicima Tvojim slavu Tvoju, koliko mogahu. Neka obasja i nas grešne večna svetlost Tvoja, molitvama Bogorodice, Svetlodavče slava tebi.



Kondak, glas 7.


Na gorje preobrazilsja jesi, i jakože vmješčahu učenici Tvoji, slavu Tvoju, Hriste Bože, vidješa: da jegda Tja uzrjat raspinjajema, stradanije ubo urazmjejut voljnoje, mirovi že propovjedjat, jako ti jesi vo istinu Očeje sijanije.




Kondak, glas 7.


Na gori preobrazio se jesi, i koliko mogahu, učenici Tvoji, Hriste Bože, slavu Tvoju videše, da bi, kada te vide raspeta, razumeli voljno stradanje Tvoje, i svetu propovedali: da si Ti zaista Očeva svetlost.




Izvor: ERP u egzilu    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju
http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.