Predstavljeno nacionalno takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji

Izvor: JUGpress.com, 11.Apr.2018, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeno nacionalno takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji

NIŠ

U Startap centru na Elektronskom fakultetu u Nišu danas je održana promocija nacionalnog takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2018. Godine. Najpre su prezentovani dosadašnji rezultati a potom i kategorije na ovogodišnjem takmičenju. Pravo da konkurišu sa svojim originalnim inovativnim idejama imaju srednjoškolsci i studeniti. Važno je da su te ideje primenljive u praksi i moguće ih je praktično realizovatii.

Timovi koji se prijavljuju sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << idejama sastoje se  od troje mladih inovatora i potrebno je najpre da se prijave na sajt takmičenja.

Cilj  ovog takmičenja kako kaže profesor  dr Dragan Povrenović,  koordinator takmičenja u prethodnih četrnaest godina je  promocija preduzetničkog načina razmišljanja i ponašanja.

„ Za razliku od prethodnih godina ove godine imamo tri kategorije . Uspeli smo da vratimo jednu kategoriju koja je rezervisana samo za srednjoškolce. Svi srednjoškolci koji naprave srednjoškolski tim mogu da se pojave sa svojom idejom, a mi ćemo ocenjivati koliko je ta njihova inovativna ideja ostvariva na tržištu.

U samom takmičenju svi takmičari dobiće ekonomsku i finansijsku podršku.

„Moramo da se trudimo da sve svoje potencijale koristimo. Ne postoji recept da se okrenemo samo jednoj oblasti , jer ako se okrenemo samo ka jednoj oblasti onda smo osuđeni da zavisimo od uslova, a onda to može dovesti do loših rezultata. Zbog toga sve oblasti stvaralaštva, stvaranja, su dobrodošle a li naravno, da se okrenemo na one potencijale i resurse kojima raspolažemo“ izjavio je  Povrenović.

Ovo je 14- godina kako se održava nadmetanje. Kako je rekao profesor sa ovog područj je u samom finalu do sada bilo više učesnika, što kako je objasnio ne treba dovoditi u sumnju jer ima mnogo kreativnih i inovativnih ljudi  koji ovde živi i ove godine treba da iskoriste svoju šansu.

Kako je profesor Povrenović objasnio u  ovom trenutku u Srbiji posluje više od 80 preduzeća čiji su osnivači učestvovali na takmičenju, stekli dovoljno znanja i veštine i na osnovu toga otvorili svoju firmu. Ako je suditi po pobednicima  do sada ih je bilo iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije , elektronika, mašinstvo, …

Predviđeni nagradni fond je pet miliona dinara koji se raspoređuje na pobednika ali i ona one koji završe takmičenje a to znači da svoju inovaciju potvrđuje poslovnim modelom odnosno biznis planom, koji kaže da je tehnički ispravno i u funkciji.

„ Najveća nagrada za one koji završe takmičenje je da imaju dovoljno znanja da mogu da se pojave na tržištu i da mogu da žive od svog rada Ako bismo poredili samo onaj iznos koji samo naši pobednici koji su otvorili svoje firme ostvaruju prometa, to je u 2017. godini bilo više nego sva sredstva koja smo kao sredstva uložili u realizaciju, nagradni fond i sve što smo dosad radili , To potvrđuje da sve ovo što smo do sada radili i te kako ima opravdanja“ kazao je dr Dragan Povrenović.

Konkurs je otvoren do 20. aprila dok će finale ovog takmičenja biti 21. decembra 2018. Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji neprekidno se održava od 2005. godine.

Takmičenje se, kao državni projekat, odvija u zajedničkoj organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje ga Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije, Stalna

konferencija gradova i opština, RTS, RTV, kao i svi drugi mediji sa nacionalnom, regionalnom ili lokalnom frekvencijom. Podršku ovom Takmičenju pružaju Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grad Niš i Centar za inovativno preduzetništvo Startap centar Niš.

Sve dodatne informacije o takmičenju mogu se pronaći na sajtu www.inovacija.org

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.