Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2021, 20:37

Predsednika Međunarodne gimnastičke federacije Morinari Vatanabea na niškom DIF-u

NIŠ

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu ugostio je predsednika Međunarodne gimnastičke federacije, Morinari Vatanabea iz Japana koji je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 2018. godine. Na funkciji predsednika svetske gimnastičke federacije nalazi se od 2016. godine, a nedavno je reizabran i ovu važnu funkciju obavljaće naredne četiri godine. U svom programu razvoja gimnastike u svetu kao strateški cilj postavio je podsticaj razvoja nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gimnastičkih federacija. Upravo je ovo i bio razlog zašto se Morinari Vatanabe našao u Srbiji gde je održao niz sastanaka sa predsednikom Gimnastičkog saveza Srbije, profesorom dr Sašom Veličkovićem koji je redovni profesor na predmetu sportska gimnastika na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. To je bio povod i da se predsednik svetske gimnastičke federacije susretne i sa dekanom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, dr Milovanom Bratićem. Sastanku je prisustvovala i Snežana Lakićević nekadašnja potpredsednice Olimpijskog komiteta Srbije, sada je član saveta svetske gimnastičke federacije FIG. Morinari Vatanabe je tokom posete imao priliku da se upozna sa aktivnostima i naučno-istraživačkim projektima koje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu organizuje. Profesor dr Nenad Stojiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju je predstavio kratak istorijat Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, ističući podatak da je fakultet zahvaljujući izuzetnim naučnim publikacijama rangiran među 150 najboljih fakulteta sportskih i zdravstvenih nauka u svetu, kao i da je ovo najbolja međunarodna pozicija jedne visokoobrazovne institucije iz Srbije. Morinari Vatanabe je pokazao naročito interesovanje za projekte koji se bave sportom osoba sa invaliditetom. Razvoj paraolimpijskih sportova neophodan jer se time stvara jedno humanije društvo u kome će se osobe sa invaliditetom osećati ravnopravnije i ostvariti bolji kvalitet života. Profesor dr Saša Veličković je istakao da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu radi na edukaciji kadrova za potrebe sportske gimnastike, da je do sada na fakultetu doktoriralo šest gimnastičara koji su odbranili doktorske disertacije sa temom iz sportske gimnastike, kao i da je trenutno troje gimnastičara na doktorskim studijama. Ovim je stvorena izuzetna kadrovska struktura za razvoj gimnastike, kako u Nišu, tako i u čitavoj Srbiji. Međutim, ono što nedostaje za uspešniji razvoj gimnastike je adekvatna gimnastička sala sa svim neophodnim spravama, rekvizitima i trenažerima.

Morinari Vatanabe je napomenuo da je jedan od razloga njegove posete Srbiji i Gradu Nišu jer je Međunarodna gimnastička federacija spremna da opremi jednu salu najsavremenijim gimnastičkim spravama u Nišu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.