Pravoslavni vernici danas slave Preobraženje

Izvor: juGmedia, 19.Avg.2013, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici danas slave Preobraženje

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas  slave  Preobraženje Gospodnje, jedan od 12 velikih Hristovih praznika koji je posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje  kasnije stradanje i slavu.

U pravoslavnim krajevima se u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

U narodu važi pravilo  da se naok ovog praznika i sunce preobrazi i da  od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Danas je Preobraženje Gospodnje

Izvor: Studio B, 19.Avg.2013

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Preobraženje Gospodnje. ..Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Preobraženje Gospodnje. U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima , osvećuje groždje i deli narodu. Praznik Preobraženje posvećen je trenutku kada se, Hristos na gori...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.