Izvor: JUGpress.com, 04.Feb.2022, 18:15

Praksa – put do posla za učenike srednjih škola u JKP „Naissus“

NIŠ

Goran Milosavljević, v.d. direktora JKP „Naisus“ i direktori srednjih škola Građevinsko-tehničke „Neimar“, Sreten Vasić  i Elektrotehničke „Nikola Tesla“, Nebojša Sokolović, potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju. Ugovorom je predviđeno da učenici ovih stručnih škola praksu u okviru dualnog obrazovanja obavljaju u ovom gradskom preduzeću, a koja će početi u septembru ove godine. Na ovaj način učenici će nakon sticanja praktičnog znanja dobiti i mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da se zaposle u ovom preduzeću, a „Naisus“ na ovaj način dobija odgovarajuće profile radnika za uspešnu realizaciju poslova. Potpisnici ugovora su istakli da se ovakav model obrazovanja i sticanja praktičnih znanja pokazao kao veoma uspešan u mnogim evropskim zemljama.                     

„Dualno obrazovanje je prava prilika za naše mlade ljude, ali je prava prilika  i za JKP  „Naissus“ kao društveno odgovorno preduzeće koje misli na svoju budućnost. Misleći na budućnost naših ljudi i omladine koji će se školivati upravo za profile koji su nama potrebni, mislimo i na ovo preduzeće koje treba da ima budućnost u izgradnji, a pored svoje osnovne delatnosti održavanja i pored distrubucije vode, izgradnja je jako bitna. To su mladi koji će dobiti priliku da steknu pravo znanje u jednoj pravoj firmi i da se sutra ovde zaposle“, kazao je Goran Milisavljević, direktor JKP „Naissus“.

                    On je dodao da je JKP „Naisus“ pokriveno svim profilima koji su im potrebni, ali su im uvek potrebni majstori, monteri, mašinisti. Pozvao je sve stručne škole u kojima se obrazuju đaci za zanimanja koja su potrebna „Naisusu“ da im se jave jer su otvoreni za saradnju i sa drugim školama.

                      Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu ističe da je ovo pravi primer dobre prakse kojim učenici mogu da steknu znanja  vezana za gradsko preduzeće a u ovom slučaju to je JKP „Naissus“.

                      „Kada je naša škola u pitanju, profili su električar i elektromonter mreže i postrojenja. Potpisali smo ugovor za po pet učenika za elektiričara i pet za elektromontera mreže i postrojenja. Očekujemo saradnju i za sledeće generacije, koji bi nakon upisivanja ETŠ škole „Nikola Tesla“ mogli da se zaposle u „Naissus -u“, kaže Nebojša Sokolović.

                        Sreten Vasić, direktor Građevinsko-tehničke škole „Neimar“ napominje da je nakon nekoliko godina pokušavanja da se pokrene dualno obrazovanje sada taj proces i zaživeo.

                       „Smatram da će ova saradnja biti dvosmerna, s jedne strane, zahvaljujući preduzeću, imamo mogućnost da naše učenike pošaljemo na praksu. Moram da napomenem da realizacija praktične nastave na obrazovnom profilu rukovodilac građevinskom organizacijom stalna, a na ovaj način ćemo moći da od 1. septembra 2022. godine za ovu generaciju pokrenemo proces kojim ćemo omogućiti da na još jedan kvalitetniji način pohađaju praksu.  Sam obrazovni profil je veoma interesantan, upisujemo 100 posto  kapaciteta, zato što je deficitaran, a taj posao je dobro plaćen. Od 15 učenika koji su prošle godine upisali ovaj profil uspelina na ovaj način da 5 učenika uposlimo“, kaže Vasić.

                            Vasić dodaje da je Građevinsko tehnička škola od prošle godine pokrenula još jedan obrazovani profil trogodišnjeg smera, operater osnovnih građevinskih radova – majstor.

                            „ Ovaj profil nije dovoljno promovisan ali od iduće godine očekujemo veći broj zainteresovanih đaka da upišu ovaj smer u našoj školi jer je posao koji oni nakon školovanja obavljaju dobro plaćen“, kaže Vasić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.