Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2022, 11:43

Povećan broj Nišlija koji pomoć zbog ugroženih prava traže od gradskog ombudsmana

NIŠ

Zaposleni u Kancelariji  lokalnog zaštitnika prava građana u Nišu poslednjih meseci imaju više posla nego što je to bilo do sada. Nišlije su ombusmana Grada Niša prepoznali kao adresu na koju mogu da se obrate kada je im potrebna pomoć ili savet, pa se taj broj od juna ove godine povećao za 20 odsto, kaže Katarina Mitrovski, ombudsmanka Grada Niša. Prema njenim rečima građani se uglavnom žale na komšije koje narušavaju bukom njihov mir, ali su tu i pritužbe na nasilje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u porodivi. Predmeti koji nisu u nadležnosti lokalnog ombudsmana prosleđuju se zaštitniku građana Republike Srbije.

                         Ono što je evidento i važno to je podatak da se sve veći broj građana obraća za pomoć i savet gradskom ombudsmanu.

                          „Uglavnom su to pritužbe na komunalne probleme, na uznemiravanje bukom, nesavesnom držanju kućnih ljubimaca, na nasilje u porodici. Mnoge predmete prosleđujemo i zaštitniku Republike Srbije, posebno ako se predmeti odnose na nasilje u porodici. U proteklom periodu smo se trudili da imamo što više aktivnosti poput tribina a posebno kada je u pitanju nasilje u porodici, a uskoro nam se bliži i Međunarodni dan borbe protiv nasilja. U vezi sa tim planiramo neke aktivnosti u saradnji sa Sigurnom kućom, a trudimo se da delujemo preventivno kroz edukacije i podizanja nivoa svesti kod građana“, kaže Katarina Mitrovski, ombudsmanka Grada Niša.

                       Ovlašćenja lokalne kancelarije zaštitnika prava građana svode se na preporuke i mišljenje koja upućuju ka nadležnim lokalnim institucijama i preduzećima.

                         „Ono što mi možemo i što nam dopuštaju naši mehanizmi to je da izađemo u javnost, da javno prozovemo direktore i sve druge nosioce javne vlasti koji ne sarađuju sa našim organom i zbog toga su nam mediji vrlo bitni jer predstavljaju neku vrstu našeg saveznika u opominjanju organa javne vlasti da postupaju u skladu sa našim preporukama koje se odnose na pre svega na građane i u interesu su građana, a pre svake preporuke imamo ozbiljne dogovore sa direktorima jer želimo da krajnji ishod bude na korist građana i da problem rešimo“, ističe Mitrovski.

                       Ona dodaje da su do sada sve preporuke koje je kancelarija uputila ka javnim preduzećima ispoštovane, a u narednom periodu u Nišu će biti otvorena regionalna kancelarija zaštitnika prava građana.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.