Potvrđena optužnica za zločin u Kukavicama: Za info o žrtvama pogledajte Tanovićev film

Izvor: KMnovine.com, 25.Avg.2014, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena optužnica za zločin u Kukavicama: Za info o žrtvama pogledajte Tanovićev film

U mestu Kukavice kod Rogatice 27. avgusta 1992. godine ubijeno je 25, a ranjeno oko 80 srpskih civila koji su u izbegličkoj koloni bežali iz Goražda.
...


Zločin je izvršila Kukavička četa tzv. Armije BiH koja je kolonu napala iz zasede. Pripadnici Unprofora snimili su masakr u Kukavicama, a te snimke zločina upotrebio je režiser Danis Tanović koji ih je u svom Oskarom nagrađenom filmu Ničija zemlja predstavio kao zločine koje >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << su počinili Srbi.

Sud BiH je prošle nedelje potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika muslimanske armije - Muhameda Šišića, Emira Drakovca, Aziza Šuše i Tarika Šišića, koja ih tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u izbegličkoj koloni u Kukavicama.

U optužnici se navodi da su četvorica pripadnika Kukavičke čete 27. avgusta 1992. godine koordinirali i izvršili napad na kolonu srpskih izbeglica koja se kretala iz mesta Jabuka, od Goražda prema Rogatici, a koja je za posledicu imala smrt i povrede više civila.
Oni su, zajedno sa drugim ekstremistima napali kolonu od oko 1.000 nenaoružanih Srba koji su bežali iz Goražda.

Među žrtvama je bilo maloletne dece, starijih ljudi, mnogi su ranjeni, a imovina je popljačkana.

Inače, Emir Drakovac, bivši pripadnik Diverzantskog odreda tzv. Armije BiH optužen je i da je krajem 1992. godine na području opštine Foča počinio zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sekirom tri žrtve, ubijene na veoma surov način. Drakovac, iznenađenja li, ima čin kapetana i pripadnik je OS BiH.

Frontal .rs

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Kovačević negirao krivicu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Avg.2014

SARAJEVO - Petar Kovačević, optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, izjasnio se da nije kriv pred Sudom BiH...Optužnica protiv Kovačevića potvrđena je 16. jula, saopšteno je iz Suda BiH...U optužnici se, između ostalog, navodi da je u periodu od maja do kraja avgusta 1992....

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.