Poskupljuju ishrana i smeštaj u učeničkim i studentskim domovima

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jun.2022, 08:28

Poskupljuju ishrana i smeštaj u učeničkim i studentskim domovima

Od naredne školske godine smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima biće skuplji, najavljuje ministar prosvete Branko Ružić. Najjeftinije sobe, četvrte kategorije, studenti će plaćati 1.500 dinara, a poskupljuju i sva tri obroka u menzi. Ministar smatra da je to opravdano i kaže da će zato porasti učenički i studentski krediti i stipendije.

Umesto 5.358 dinara, cena smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standards sa trećom “A” kategorijom iznosiće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 8.052 dinara.

Nakon što je na nekoliko fakulteta Univerziteta u Nišu poskupela školarina, studente će više koštati i domovi.

Nove cene i u menzama; foto: T. R.Oni će sobe prve kategorije umesto 1.860 dinara plaćati 2.790, sobe druge kategorije umesto 1.430 plaćaće 2.150, sobe treće kategorije 1.600 umesto 1.248, a sobe četvrte kategorije koštaće 1.500 umesto 1.144 dinara.

Doručak u menzi koštaće 56 umesto 40 dinara, ručak 120 umesto 72, a večera 90 umesto 59.

Ružić ističe da cene nisu menjane devet godina, smatra da će opravdano porasti i kaže da je to na zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji.

U potpunosti razumem zahteve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta - navodi on.

Smatra i da domovi ne služe samo da đaci i studenti tamo prenoće i jedu, već da se tamo odvija i kvalitetan vaspitni rad.

Umesto 5.400 dinara rata učeničke stipendije i kredita biće 8.000, dodaje Ružić, a umesto 8.400 dinara rata studentske stipendije i kredita biće 13.000.

Rešenje kojim se utvrđuje tačan iznos kredita i stipendija biće doneto u decembru, navode iz Ministarstva prosvete, a prva rata biće isplaćena u januaru naredne godine.

Broj kredita i stipendija koji će biti dodeljeni utvrđuje se prema tome koliko je novca na raspolaganju u republičkom budžetu, kažu iz Ministarstva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.