Poskupeo vrtić i smenjeni članovi Upravnog odbora

Izvor: JUGpress.com, 03.Maj.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupeo vrtić i smenjeni članovi Upravnog odbora

NIŠ

Predškolska ustanova “Pčelica” na  sednici Skupštine Grada Niša pominjana je u više tačaka dnevnog reda.

Gradsko veće Grada Niša na zahtev Upravnog odbora ove ustanove uputilo je zahtev Skupštini da verifikuje odluku o poskupljenju usluga. Predlog je da usluge „Pčelice“ poskupe za skoro 30 procenata praktično znači da će roditelji za boravak deteta od pet ipo godina mesečno plaćajui 900 dinara više a ukoliko dete ima celodnevni boravak u predškolskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ustanovi povećanje cena je za 1300 dinara.

Udar na džepove roditelja iznosi 1000 ili 1500 dinara, u zavisnosti od uzrasta deteta. Prema važečim zakonima 80 procenata ekonomske cene boravka deteta u predškolskim ustnovama obezbeđuje se iz bidžeta lokalne samouprave, dok preostalih 20 procenata obezbeđuju roditelji.

Opozicija je protiv ovog poskupljenja. Iz pokreta „Dosta je bilo“ Radmila Popović je  rekla:

„ Mi smo iznenađeni da je Gradsko veće uopšte ulazilo u razmatranje ovakvog jednog predloga , s obzirom da su razlozi koje je Upravnni odbor „Pčelice“ naveo tražeći povećanje ekonomske cene. Činjenica je da se ekonomska cena nije menjala od 2013. , da imaju dugovanja prema dobavljačima od nekuh 50 miliona dinara. U vezi sa tim treba razmišljati o tome da je ta ista „Pčelica“ za četiri godine, od 2010  do 2014. naplaćivala nezakonito veće troškove od roditelj“.

Ovo mišljenje dele i predstavnici drugih opozicionih odborničkih grupa.

„Povećanje od 15.526 na 20140dinara , koliko će koštati boravak dece u vrtićima smatram da je nedopustiva s obzirom na prosek plata koje imamo u Nišu. Jasno je da je cena vrtića mnogo manja nego što je u Beogradu i Novom Sadu ali ukoliko uzmemo prosek plata u Beogradu i u Nišu možemo zaključiti da je za ceo minimalac manja plata u Nišu. Zato je bespredmetno razgovarati o bilo kakvom povećanju i nedopustiva je., rekao je MioGrag Stanković šef Odborničke grupe demokratske stranke.

Deo Upravnog odbora  „Pčelice“  koji je podržao reizbor Zorana Jonića više ne obavlja tu funkciju. Njihovu smenu izglasali su odbornici Skupštine Grada.

„Smatram to jednim nepotrebnim postupkom Upravnog odbora i zato će eksterni članovi koje postavlja lokalna samouprava biće zamenjeni „ rekao je Zoran Perišić IZ Odborničke grupe SNS-a

Inače Zoran Jonić, koji je do sada bio na čelu „Pčelice“ ponovo je od strane Upravnog odbora predložen kao kandida za ovo mesto. Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno, zbog korupcije i presude zbog udaranja učenika, odbio da da saglasnost da se i u trećem mandatu Jonića postavi za direktora Upravni odbor “Pčelice” je od 4 kandidata koji su se prijavili na konkurs opet izabrao njega. Zbog toga su sva tri člana Upravnog odbora iz redova lokalne samouprave smenjena, od ukupno 9 članova koliko ih ima u UO.

Novi članovi iz redova lokalne samouprave su Saša Stanisavljević, Maja Mijalković i Aleksandra Kocić.

Mnogo žučnih rasprava  na sednici Skupštine bilo je oko pitanja Odluke o isključenju sa toplovodne mreže, prodaji gradskih stanova i lokala,  oko rada u Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.