Porodice preminulih od korone traže informacije o lečenju, iz KC kažu da su svi dobijali terapiju

Izvor: JužneVesti.com, 07.Avg.2020, 10:38

Porodice preminulih od korone traže informacije o lečenju, iz KC kažu da su svi dobijali terapiju

Članovi porodica pacijenata koji su preminuli u Kliničkom centru tokom lečenja od korone traže informaciju o načinu lečenja i terapiji koju su primili. Od marta do danas navode različita iskustva - da su zbog nedostatka lekova svaki dan primali drugi antibiotik, drugi da tog leka nije bilo u terapiji i pitaju kako su lečeni, neki traže objašnjenje za tvrdnje da terapiju protiv kovida nisu dobijali oni čiji je test bio negativan, iako su imali simptome bolesti i bili na bolničkom lečenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Iz Uprave KC Niš objašnjavaju da su te tvrdnje bez osnova i da svi pacijenti, bez obzira na rezultat testa, dobijaju sve neophodne lekove.

Tvrde i da nije bilo propusta u lečenju trudnice; foto: Vanja Keser Nadležnim institucijama, ali i novinarima, obratili su se članovi porodica preminulih u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu koji pitaju - da li su njihovi najbliži dobijali terapiju, antibiotike i druge lekove.

Porodica Nišlije koji je preminuo u martu tražila je dokumentaciju po zakonu, ali kažu da mesecima kasnije još traže objašnjenje.

Spisak lekova koje su dobijali da kupe; foto: čitalac Osim osoblja, izgleda da Klinika za plućne bolesti nije imala ni adekvatne lekove, kao ni potrebne količine lekova. Pacijenti koji su živi izlazili sa te klinike uglavnom su pričali da su svaki dan drugi antibiotik dobijali (po principu – šta se nađe?). Pojedinim pacijentima je rečeno da se sami snađu i kupe Hlorakin, iako je taj lek povučen upravo da bi ga bolnice imale na lageru (ovo se događalo krajem marta) - piše supruga preminulog pacijenta.

Iz Uprave Kliničkog centra odgovaraju da se tokom epidemije više puta menjao protokol, kako bi lečenje svih pacijenata bilo efikasnije, ali tvrde da je u svakom trenutku bilo predviđeno lečenje svih pacijenata, bez obzira na to da li im je korona testom potvrđena ili ne. U Upravi tvrde da test nije uslov za terapiju; foto: Vanja Keser

Najvažnija stvar, pri odlučivanju lekara specijalista-kliničara koji zbrinjavaju pacijente u Covid bolnicama o primeni lekova, jeste klinička slika koja se manifestuje kod pacijenata, a koja je, pa gotovo kod svih, na neki način individualna. Svaka korekcija terapije, vrši se u skladu sa promenama kliničkog stanja, uz obavezno i konstantno praćenje laboratorijskih parametara i radiološkog nalaza, prvenstveno na plućima - pojašnjavaju.

Kažu da se terapija više puta menjala, ali da su terapiju uvek dobijali svi pacijenti; foto: Vanja Keser Objašnjavaju da je osnov terapije primena antibiotika, antivirotika i antimalarika, polivitaminske terapije, dok se kod težih kliničkih slika primenjuje i antikoagulantna terapija, kortikosteroidi, ali i posebni biološki lekovi.

Takođe kažu da se tokom lečenja koriste i svi drugi potrebni lekovi i terapija za komorbiditete i hronične bolesti, ukoliko ih pacijenti imaju.

Naravno, nažalost, bolest je takva da je, kod većine pacijenata, neophodan i neki vid kiseoničke potpore, te napominjemo i podsećamo da je Klinički centar Niš, zahvaljujući ogromnim ulaganjima države i resornog ministarstva, u potpunosti opremljen u pogledu stručnog kadra, ali i kada je reč o najsavremenijoj opremi koju poseduje - navode u Upravi.

Protokol lečenja i strategiju zbrinjavanja obolelih koje primenjuje KC Niš, navode u Upravi, pripremala je radna grupa stručnjaka Srbije, na osnovu uputstava iz vodiča dobre kliničke prakse i preporuka SZO, ali i na na osnovu dosadašnjeg iskustva struke u zbrinjavanju pulmoloških bolesnika.

Majka 27-godišnjakinje koja je u 7. mesecu trudnoće, koja je lečena u kovid bolnici KC Niš, gde je porođena pa preminula, pitanja o njenom lečenju postavila je javno.

U Upravi tvrde da nije bilo propusta u lečenju i da je celokupno osoblje KC Niš koje je učestvovalo u njenom zbrinjavanju, lekari raznih specijalnosti, konzilijarno, ali i individualno, učinilo sve što bi moglo da pomogne u borbi za njen život i zdravlje.

Uz dužno poštovanje i razumevanje za bol porodice, zbog nenadoknadivog gubitka, Klinički centar Niš, apsolutno odbacuje navedene tvrdnje, vezane za način lečenja i terapije koju je pacijentkinja dobijala, što je i lako proverljivo, jer je celokupna medicinska dokumentacija, po Zakonu, dostupna najbližim članovima porodice, odnosno zakonskim zastupnicima - navode u Upravi.

Nakon njene smrti formirana je Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora, a kažu da ni oni nisu utvrdili bilo kakve propuste, na osnovu uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju i saslušanja učesnika u procesu lečenja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.