Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2022, 09:46

Popisivači će ponovo zakucati na vrata pojedinih stanovnika

NIŠ

  Od 2. do 11.decembra na vratima nekih od građana mogu ponovo da zakucaju popisivači Republičkog zavoda za statistiku jer se u ovom periodu realizuje popisna anketa koja za cilj ima ocenjivanje i konktrolu popisa stanovništva u oktobru.

                   „Posle svakog popisa Republički Zavod za statistiku sprovodi i post popisnu anketu na nivou kontrole popisa, odnosno na bazi podataka koje dobijamo u post popisnoj anketi ocenjujemo kvalitet  >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << popisivanja stanovništva. To znači da će popisivači ponovo zakucati na vrata pojedinih stanovnika, ne svih, jer se popisna anketa, kada se radi o našoj  teritoriji, sprovodi u 20 popisnih krugova“, kaže Vesna Cakić, koordinator popisa za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug.

                  Post popisnom anketom obuhvaćene su sve gradske opštine, ali i Kuršumlija, Blace, Pirot, Aleksinac.

                 „U ovom trenutku se ne zna koliko će domaćinstava biti obuhvaćeno post popisnom anketom zato što se konktrola popisa i sprovodi iz razloga da bi se  ocenio kvalitet obuhvata, odnosno da li su svi građani popisani na toj teritoriji. Radi se i kontrola na  ispravnosti pitanja. Može se desiti da ne dođe do poklapanja odgovora sa odgovorom tokom popisa. Razlog može da bude to da građani nisu dobro razumeli pitanje ili su iz straha zbog posledica za koje su mislili da mogu da ih imaju odgovarali na neki drugi način“, kaže Vesna Cakić.

                 Nakon analize koja bude obavljena posle post popisne aknekte objaviće se i procenat svih grešaka na bazi te kontrole a to će pokazati koliko je popis uspešan.

               Obzirom da su neke opštine imale produžen rok za popis stanovništva, to je uticalo i na produženje roka kada će biti objavljeni preliminarni rezultati, ali se oni očekuju u prvoj polovini decembra.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.