Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2023, 09:51

Pomoć vlasotinačkim poljoprivrednicima za prijavu na e-agrar

VLASOTINCE

Najnoviji zahtevi države da se poljoprivredna domaćinstva uknjiže i obrade elektronskim putem kod najvećeg broja poljoprivrednika izazvali su pravi haos. Ovaj problem posebno je eskalirao gde u domaćinstvu nema mladeži koja bi znale sve to da reše, jer su najvećim delom starija domaćinstva u kojima pretežano žive starije osobe, a mnogi od njih nemaju mobilne telefone, a tek mejl adrese.

Ovoj što treba da urabotim sa papirima poteško mi pada nego li kd >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sam u lojze ili s traktor u njivu. Još pa preko mobilan telefon. A ja ga nemam. Odakle mi pare da kupim tuj skalameriju. Pa bolje mi je i po lko da kopam cel dn nego da se bijem s oviji papiri. Nego mnogo hvala na ovu decu unutra što rabote sve me opraviše kako treba. Ajd u zdravlje ja si otido i sg odma da idem pred našu prodavnicu da drusnem neko pivo pa na traktor i na rabotu – u jednom dahu reče jedan stariji Boljarac po izlasku iz kancelarije gde su bile mlade osobe zadužene da pomažu ljudima oko obnove i registracije poljoprivrednih gazdinstava. A napolju u hodniku poduži red poljporivrednika koji strpljivo čekaju i to svakodnevno da im se pomogne u prijavi na aplikacju E-AGRAR.Za sve poljoprivrednike opštine Vlasotince koji su zainteresovani da dobiju podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a koji nisu u mogućnosti da se sami prijave na aplikaciju e-Agrar, opština Vlasotinceim je omogućila da u kancelariji u prizemlju opštine (ul. Trg Oslobođenja br. 12) svakim radnim danom od 8 do 15 časova mogu da dobiju sve potrebne savete – informiše nas Branislav Pešić, diplomirani pravnik i glavni koordinator u pružanju pomoći poljoprivrednicima, kome u radu sa puno elana pomažu Aleksandar Veličković i dve mlade dame Marija Stojanović i Jelena Lepojević..

JUGpress: Koje su prednosti aplikacije E-Agrara ?

Branislav Pešić: – E-Agrar je najjednostavnije opisati kroz poređenje sakupljanja mnoštva papira i šetanje po šalterima sa nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Korišćenje aplikacije E-Agrar štedi vreme, smanjuje troškove štampe ”papirologije” i omogućuje isplatu subvencija u istoj godini u kojoj su prijavljene i poslate.

JUGpress: O kojem se broju radi registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Vlasotince ?

Branislav Pešić: – Od preko četiri hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Vlasotince, u poslednjih mesec dana pomoć je potražilo više od hiljadu individualnih poljoprivrednih proizvođača, koji su zahvaljujući dežurnim koordinatorima kancelarije za E- Agrar opštine Vlasotince uradili prijavu na E-Agrar i obnovili registraciju svog gazdinstva.

JUGpress: Koji je rok za obnovu i registarciju poljporivrednih gazdinstava ?

BRanislav Pešić: – Nema nikakvog krajnjeg roka za obnovu i registraciju gazdinstva, jer se platforma neće zatvoriti, već stalno dograđivati i unapređivati što znači da svaki poljoprivrednik to može da uradi kad god poželi. Ipak, poljoprivrednici bi trebalo da se registruju što pre, jer je prijavljivanje u eRPG obavezan korak za korišćenje sistema E-Agrar tačnije, to je uslov da bi po raspisivanju Javnih poziva mogli da podnesu zahtev za subvencije.

JUGpress: Da li je oročeno vreme rada vaše kancelarije ?

Branislav Pešić: – Ne, nije. Kancelarija za E- Agrar otvorena je 7. aprila 2023. godine i radiće u zavisnosti od potrebe građana i u narednom periodu u vremenu od 7 do 15 časova – kaže glavni koordinator Branislav Pešić, koji posebno ističe da je njegov tim u službi svih građana i njihov neophodni servis i da sa puno entuzijazma i odgovornosti prilaze u pružanju pomoći svim poljoprivrednicima u opštini Vlasotince.

Iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede

TRI MILIONA ZA POLjOPRIVREDNIKE

Opština Vlasotince je jedna od 13 lokalnih samouprava u kojima je, od 2020.godine, osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede. Ove godine poljoprivrednicima je na raspolaganju tri milona dinara, od tog iznosa dva miliona je opredelila opština Vlasotince, a Fondacija Ana i Vlade Divac upola manje. Pomenuta sredstva je dobilo 12 korisnika, a maksimalan iznos je 250.000 dinara po korisniku. (kraj) VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.