Izvor: JUGpress.com, 08.Jun.2020, 22:30

Pomilovanje za Desanku Maksimović

NIŠ

 Bude li sve ostalo kako je sada učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola neće proučavati poeziju Desanke Maksimović jer ona nije ušla u nastavni plan i program za ove razrede. Ova vest je izazvala burnu reakciju građana na druptvenim mrežama koji su pokrenuli i peticiju da se poezija i zbirka pesama “Tražim pomilovanje” vrati u srednjoškolske čitanke. Oglasila se i Zadužbina Desanke Maksimović čiji su članovi  uputila žalbu nadležnim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koju su, između ostalih, podržali Matija Bećković, Ljubomir Simonović, Milovan Danojlić i Milosav Tešić.

                             Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika  Srbije smatra da je u pitanju nenamerna greška i da ima dovoljno vremena da ona bude ispravljena.

                          “Iskreno se nadam da je u pitanju nenamerna greška s obzorom na velike promene koje su pretrpeli gimnazijski programi od prvog do četvrtog razreda, ubacivanje novih predmeta. Bilo je tu i novih sadržaja pa se u tom desila  nenamerna greška da Desanke Maksimović uopšte ne bude u srednjim školama. Desanka Maksimović se detaljno radi u osnovnoj školi, očev od petog do osmog razreda”, kaže Jasna Janković.

                          Kada se radi o srednjim stručnim školama , kaže ona, Desanka Maksimović se radi u okviru izbora rane  poezije i obrađuje se u četvrtom razredu i to baš zbirka “Tražim pomilovanje”.

                           “Nema nikakvog razloga da se jedna  takva pesnikinja proučava četiri godine u višim razredima osnovne škole, a da je uopšte nema u srednjim školama. To prosto nije logično. Zbirku “Tražim pomilovanje” svakako treba ostaviti i naći joj mesto  u programu. Lično smatram da nije ništa dramatično id a još imamo vremena da sve popravimo jer učenici o kojima govorimo sada završavaju  drugi razred srednje škole i oni do četvrtog razreda i savremene poezije gde i spada Desanka Maksimović, imaju još treću i  četvrtu godinu. Imamo dovoljno vremena da vratimo ili da predložimo model gde će se u četvtom razredu naći ova zbirka bilo u celosti bilo kroz izbor pesama”, kaže Jasna Janković.

                          Ona zaključuje da je do greške došlo jer se neko nije baš najbolje snašao sa novim sadržajima.

                           “To su hiljade i hiljade stranica koje su prošle kroz ruke pre svega ljudima iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji su  početni inpuls za sve druge, a onda je to prošlo i Nacionalni prosvetni savet  u kome,  ugrom slučaja i ja sedim, tako da smatram da smo i mi napravili previd, što svakako nije opravdanje, ali smatram da uvek kada imate neke promene vi se isključivo koncentrišete na njih, a nismo obratili pažnju na  nešto što jet u 30 godina, pa kada je već toliko godina prisutno onda ima razloga za to. Nadam se da će ovo pitanje da se reši i to pozitivno”, kaže Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.