Pomen, opomena i negacija za žrtve logora Jadovno

Izvor: KMnovine.com, 21.Jun.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen, opomena i negacija za žrtve logora Jadovno

Pomen, opomena i negacija za žrtve logora Jadovno
Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Hrvatskoj, danas je služen parastos povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, kada su ustaše na najsvirepiji način ubile više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba.


   
Spomenik žrtvama podignut 1988. porušen 1991. godine.    

Predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941" Dušan Bastašić izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << da je Šaranova jama strašno mesto, kao i druge kraške jame na čijem se dnu nalaze posmrtni ostaci nevino stradalih srpskih mučenika.

On je rekao da, nažalost, ni 74 godine nakon zločina još nisu ekshumirani i na dostojanstven način sahranjeni posmrtni ostaci jadovničkih žrtava, prenosi Srna.

Bastašić je rekao da još nema imena na spomen obeležju koje je nedavno podignuto na platou ispred Šaranove jame na Velebitu, jer to ne dozvoljavaju hrvatske vlasti.

Uoči komemorativnog skupa "Dan sećanja na Jadovno", nedaleko od tog mesta treću godinu uzastopno okupili su se na kontra-skupu predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz poslednjeg rata, s porukom da su brojke žrtava o kojima se govori na komemorativnom skupu, "istorijski falsifikat".

Oni su pokušali da blokiraju prolaz do mesta komemoracije, ali ih je policija brzo uklonila s puta. Nosili su transparent "Pijetet žrtvama - Da, Četničko-komunističkom antifašizmu - Ne!", prenela je agencija Hina, piše Tanjug.

Ministar kulture Hrvatske Borislav Šipuš je ukazao da je logor Jadovno jedno od najtragičnijih mesta hrvatske moderne istorije.

- Ovo mesto je tragično po sve, ali i nas Hrvate, po ono što mislimo o sebi, i to ne zato što smo ovde trpeli zlo, nego zato što ga je ovde neko činio u naše ime. Ovo je mesto gde nikakav revizionizam nije moguć jer su činjenice suviše neumoljive - naglasio je Šipuš.




Ministar rada Srbije, Aleksandar Vulin osvrnuo se na kontra-skup, rekavši da bi na mestu logora Jadovno trebalo ćutati, ali da je dolazeći na komemoraciju video "one koji vrište što jame nisu dovoljno pune".

- Sedamdeset i četiri godine su izgleda preduge da bi se pamtila istina, ali ipak prekratke da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat. Mir treba živima, a ne mrtvima jer se ne mogu pomiriti dželati i žrtve. Ne može isti venac na Blajburg i u Jasenovac - rekao je Vulin koji je upravo na Kosovu i Metohiji činio sve što je mogao kako bi do takvog odnosa između Srba i Šiptara došlo, naravno, tek prividno. 


Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u istoriografiji poznatiji kao Jadovno, uz jasenovački koncentracioni logor bio je najveće stratište za vreme NDH.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Među žrtvama se nalazi i jedan broj Jevreja kao iRoma. Srpski mediji ne prenose ali "Slobodna Dalmacija" javlja da se danas na tom mestu pošta odala služenjem "pravoslavnih i jevresjkih" verskih obreda.

Skup kod Šaranove jame, najpoznatijeg stratišta tog logorskog kompleksa, organizovali su Srpsko narodno veće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština, Eparhija gornjo-karovačka SPC i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.


Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.