Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2021, 10:15

Poljoprivreda: Ramulariozna pegavost ječma (Ramularia collo-cygni)

LESKOVAC

Ramulariozna pegavost ječma se javlja na ječmu, ali se može javiti i na pšenici, i na drugim biljkama familije Poaceae. Utiče na smanjenje prinosa, kao i na kvalitet zrna jer se negativno odražava na odnos skroba i proteina u zrnu. Patogen se prenosi semenom, a doradom semena ne može se suzbiti. Održava se i u žetvenim ostacima, zaraženim korovskom biljkama domaćinima. Sporama koje raznosi vetar dolazi do širenja infekcije. Početni simptomi bolesti su sitne tamne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pege na listovima ječma i često ih je u početnim fazama razvoja teško uočiti. Pege tamno braon do crne boje, oivičene hlorotičnim oreolom, prate nervaturu lista.

Mogu se uočiti i na licu i na naličju lista, a zavisno od intenziteta zaraze, osetljivosti sorte, uslova sredine, njihov broj i veličina variraju. Svi nadzemni delovi biljke (list, stablo, klas), mogu biti zahvaćeni. Gljiva stvara toksin, rubelin, koji utiče na brzo sušenje zaraženih biljnih delova, čitavih listova ili biljaka.

Mere zaštite podrazumevaju zaoravanje žetvenih ostataka, setvu deklarisanog semena, primenu plodoreda, kvalitetnu pripremu zemljišta, kao i suzbijanje korovskih biljaka domaćina ove fitopatogene gljive. Od nicanja useva ječma, potrebno je redovno praćenje zdavstvenog stanja kako bi se pravovremeno registrovala pojava simptoma bolesti i sprovele adekvatne mere zaštite. Ukoliko su rano prisutni simptomi bolesti, prvi tertman treba sprovesti kada je jačam u fazi prvog kolenca, kada se obavlja i tretman protiv prouzrokovča mrežaste pegavosti ječma.

Prag štetnosti kao i kod prouzrokovača mrežaste pegavosti ječma je 10% biljaka sa simptomima bolesti u fazi prvog kolenca. Daljim praćenjem useva utvrđuje se prisustvo i širenje simptoma bolesti. Zavisno od sortimenta, gustine useva, predhodno sprovedenih mera zaštite, procenat zaraženih biljaka može biti u različitom intenzitetu. U fazi kada se pojavljuje zastavičar, ali je još uvek u rukavcu, u cilju sprečavanja infekcije klasa, i kasnijeg prenošenja ovog patogena semenom, u usevima gde se registruje prisustvo i širenje simptoma, potrebno je obaviti drugi fungicidni tretman. Prag štetnost u ovoj fazi razvoja je 5% biljaka sa simptomima bolesti.

Za suzbijanje ovog patogena mogu se primeniti neki od preparata: na bazi aktivne materije epoksikonazol + metkonazol, tebukonazol + protiokonazol, biksafen + fluopiram + protiokonazol, ili tebukonazol + tiofanat metil. Navedeni preparati deluju i protiv prouzrokovača mrežasta pegavost lista ječma (Pyrenophora teres), sočivaste pegavost lista ječma (Rhynchosporium secalis), kao i pepelnice žita (Erysiphe graminis).

Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.