Pokrenut projekat za rekonstrukciju lica čegarskih junaka sa Ćele-kule

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jul.2023, 16:58

Pokrenut projekat za rekonstrukciju lica čegarskih junaka sa Ćele-kule

Kako bi saznali nešto više o životu učesnika Čegarske bitke, od kakvih su bolesti bolovali ili koliko su godina imali u trenutku smrti, Društvo za akademski razvoj pokrenulo je projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka u Ćele-kuli, kao i donatorsku kampanju kako bi prikupili novčana sredstva.

Iz Društva navode da se, od kada je sazidana Ćele-kula, niko nikada nije bavio detaljnijom analizom ljudskih ostataka uzidanih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u nju, te žele da projektom "Za novo lice Ćele-kule" budu inicijatori prvog takvog poduhvata u istoriji.

Antropološka analiza, koja će prethoditi rekonstrukciji lica, doneće nam važne podatke o zdravlju, bolestima i načinu života učesnika bitke na Čegru. Na osnovu makroskopske analize lobanja i zuba, moguće je utvrditi pol, starost i ishranu pokojnika, bolesti od kojih je bolovao, kao i povrede, prelome i rane koje je zadobio u ovoj ili nekoj od prethodnih bitaka - objašnjavaju iz Društva.

Na sajtu napominju i to da je reč o potpuno neinvazivnoj metodi, pri kojoj nijedna lobanja, niti bilo koji deo kule, neće biti oštećen.

Iskreno verujemo da su junaci Čegarske bitke zaslužili da se upoznamo detaljnije sa njihovim životnim navikama, kao i njihovim izgledom i da te naučne činjenice ostavimo u amanet novim generacijama - navode iz Društva.

Takođe, budući da je Ćele-kula jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koju obiđe oko 30.000 do 50.000 ljudi godišnje, smatraju da će obogaćivanje postavke rezultatima njihovog poduhvata privući još veći broj ljudi, što je od velikog značaja kako za Niš i okolinu, tako i za čitavu zemlju.

Pored antropoloških obrada, uslediće i digitalizacija, kao i rekonstrukcija lica. Za sve to potebno je oko 870.000 dinara, zbog čega su pokrenuli donatorsku kampanju i pozivaju građane da im pomognu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.