Podršku protestima daju i advokati sa juga

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jan.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podršku protestima daju i advokati sa juga

Da imenom i prezimenom podrže građanske proteste koji se već dva meseca održavaju širom Srbije, nakon univerzitetskih profesora, rešili su i advokati. Na spisku koji se stalno dopunjuje, trenutno je preko 250 advokata, a tek nešto više od 15 njih je sa juga.

U podršci protestima prednjače beogradski i novosadski advokati, dok je iz Niša za sada potpis dalo 11 njih. Na spisku su i 3 advokata iz Vranja i 1 iz Prokuplja.

Advokat Saša Čupić iz Prokuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kaže da je želeo da pruži podršku jer je “sistem očajan”.

Kao advokati treba da dižemo glas u ime obespravljenih ljudi, to je nekako normalno. 27 godina se bavim advokaturom i mogu reći da je sada pravosuđe u najgorem stanju - kaže Čupić.

Predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić kaže da ova organizacije ne organizuje prikupljanje potpise podrške, kao i da je individualna stvar i pravo svakog advokata da podrži proteste ukoliko to želi.

Kao Komora se ne bavimo politikom, pa bilo sa koje strane da dođe spisak, bilo vlasti ili opozicije, ne bismo kao Komora to uopšte ni razmatrali - jasan je Pantić.

U saopštenju advokata koji pružaju podršku navodi se da su se odlučili na to jer su uvideli “uništavanje institucija političkog sistema i koncentraciju političke moći u rukama jednog čoveka”, kao i jer je “ukinuta samostalnost i nezavisnost sudske vlasti, kao i uništen pravosudni sistem”.

Zahtevaju da Narodna Skupština republike Srbije izabere prelaznu Vladu stručnjaka koja bi uspostavila uslove za fer izbore kao i da predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić odmah podnesu ostavke.

Spisak onih advokata koji podržavaju proteste građana protiv vlasti objavljen je 25. januara na sajtu boljaadvokatura.com i “osvežava” se kada pristignu nova imena.

Prethodno su proteste podržali univerzitetski nastavnici i saradnici, a njihov spisak je od prošlog petka od 250 “narastao” na preko 670 potpisnika. Među njima su i profesori i asistenti niškog Univerziteta, među kojima prednjače oni sa Filozofskog fakulteta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.