Izvor: JUGpress.com, 11.Okt.2023, 21:42

Podrška za 34 lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite

ČAČAK

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počeo je sa pružanjem tehničke podrške za 34 lokalne samouprave koja će doprineti unapređenju socijalne zaštite na lokalnom nivou i na taj način poboljšati kvalitet života građana i građanki. Program zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Pomoćnica ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Milеnković Kajkut je na događaju održanom u Čačku povodom početka podrške programa istakla da se unapređenjem kapaciteta lokalnih samouprava za sprovođenje usluga socijalne zaštite posebno pomaže socijalno uključivanje najranjivijih društvenih grupa, saopšteno je iz EU PRO.

„Sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta i pristupa uslugama iz oblasti socijalne zaštite, i to za one društvene grupe kojima je podrška najpotrebnija, posebno kad su u pitanju osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, jesu prioritetne za ministarstvo. Za ostvarenje tog cilja veoma nam je značajno partnerstvo sa međunarodnim organizacijama i sinergija sa lokalnim samoupravama, jer samo zajedno možemo ostvariti održive rezultate”, rekla je Milеnković Kajkut.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra i sufinansiranje UN agencija u iznosu od milion evra, program će do kraja 2026. godine sprovoditi tehničku podršku, aktivnosti izgradnje kapaciteta i obezbediti bespovratna sredstava za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

„Švajcarski program saradnje sa Srbijom kao jedan od ciljeva ima poboljšanje kvaliteta i dostupnost lokalnih javnih usluga, uključujući i usluge socijalne zaštite. To je u skladu sa našim dugoročnim opredeljenjem da pružamo podršku unapređenju efikasnosti, kvaliteta i obuhvata lokalnih politika socijalne uključenosti i podršku jednakim mogućnostima za svakog člana lokalne zajednice“, istakao je Petar Vasilev, programski službenik za upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju.

U okviru tehničke podrške za unapređenje socijalne zaštite radiće se na pravilnoj proceni potreba ranjivih grupa, uspostavljanju sistema praćenja i evaluacije usluga socijalne zaštite, kao i razvoju međusektorskih usluga, a biće obuhvaćeno ukupno 26 gradova i opština. Kroz podršku za međuopštinsku saradnju, lokalni akteri će biti osnaženi za primenu principa dobrog upravljanja u toku celog procesa pregovaranja i uspostavljanja međuopštinske saradnje, kao i za razvoj mehanizama i alata za praćenje zajedničkog pružanja usluga i evaluaciju njihovih rezultata, a sprovodiće se uz učešće ukupno 16 lokalnih samouprava.

„Ovaj program se opredelio za pružanje sveobuhvatne podrške gradovima i opštinama u unapređenju funkcionisanja sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou. Podrška će biti pružena i za sprovođenje usluga socijalne zaštite koje su zasnovane na identifikovanim potrebama korisnika u lokalnim zajednicama, kao i za međuopštinsku saradnju u pružanju usluga socijalne zaštite”, zaključila je Nataša Ivanović, programska službenica za socijalnu uključenost.

Događaju je prisustvovala i dr Marina Vidojević, pomoćnica ministra za oblast socijalne zaštite, kao i više od 30 predstavnika i predstavnica lokalnih samouprava uključenih u tehničku podršku. (kraj) RC/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.