Počinje izgradnja gasnih interkonektora u Bugarskoj koji će spojiti Sofiju i Niš

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2023, 16:32

Počinje izgradnja gasnih interkonektora u Bugarskoj koji će spojiti Sofiju i Niš

Izgradnja međusistemske gasne veze Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, ukupne dužine 170 km počeće u sredu, 1. februara na bugarskoj teritoriji. Godinu dana ranije spajanjem dve cevi u blizini Dimitrovgrada zvanično je započeta izgradnja gasnih interkonektora koja će spojiti Sofiju i Niš.

Na početku radova u Dimitrovgradu nekadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija interkonektorima dobiti mogućnost diverzifikacije snabdevača. Krajem oktobra, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji Ursule fon der Lajen posetio radove u Jelašnici, rekli su da će izgradnja gasnih interkonektora ujediniti sve narode Evrope u borbi protiv energetske krize.

Ukupna cena interkonektora između Bugarske i Srbije koštaće 88,5 miliona evra, dok će, kako je rečeno oktobra u Jelašnici kod Niša, Evropska Unija donirati 50 miliona. Pored Niša, gasovod će obuhvatiti još 3 merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Sada će nam biti još lakše da dovedemo investitore u ta 3 mesta Pirotskog okruga, nadam se i Babušnicu. U Pirotu već imamo Mišlen Tajer, koji je jedan od najvećih izvoznika iz naše zemlje, ali nam je potrebno da dovedemo još više investitora u pirotsko-nišavski deo. Verujem da će dolazak gasa u industrijske zone i mogućnost grejanja značiti ogromnu šansu za dolazak mnogih investitora u ovaj deo Srbije – rekao je oktobra predsednik Vučić.

Kapacitet interkonektora trebalo bi, prema najavama, da omogući prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Kako je rečeno, povezivanje gasnih mreža između Srbije i Bugarske, omogućiće Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema, posebno iz Azerbejdžana i Grčke, čiji terminali mogu da prime gas iz čitavog sveta.

Kako Novinite navode, početku radova kod naselja Novi Iskar u blizini Sofije, prisustvovaće predsednici i ministri energetike Bugarske i Srbije, čime će zvanično krenuti radovi u Bugarskoj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.