Počinje berba ranih sorti šljiva u Toplici, još uvek se ne zna cena

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jul.2023, 11:55

Počinje berba ranih sorti šljiva u Toplici, još uvek se ne zna cena

Na teritoriji Topličkog okruga počinje berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a za 20-ak dana se očekuje berba sorte “stenlej” koja je i nazastupljenija na tom prostoru. I dok se za rane sorte najavljuje otkupna cena od 20 do 25 dinara po kilogramu, cena za "stenlej" se još uvek ne zna, ali se proizvođači nadaju da će bar ove godine biti veća u odnosu na prošlogodišnju koja je bila 20 dinara, što nije pokrivalo ni minimalne troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prozvodnje.

Kao i gotovo svake godine, voće u Toplici je odličnog kvaliteta po zvaničnim analizama i među najboljim u Srbiji, ali je van svake logike cena koja ne zadovoljava ni osnovne troškove proizvodnje pa su iz godine u godinu proizvođači gubitku, a epilog toga je sve manje zasada voća, ali i sve pustija sela u kojima žive mahom staračka domaćinstva.Šljive na jugu Srbije najboljeg kvaliteta; Foto: Lj. M.

Šljiva se prošle godine otkupljivala po 20 dinara, što je bila duplo manja cena od 2021. godine kada se kilogram plaćao 40 dinara. Nestvarno je šta sve seljaci trpe i kako smo došli do toga da nam bukvalno otkupe poljoprivredne proizvode po bagatelnoj ceni i to u godinama kada je sve poskupelo za duplo, od sredstva za zaštitu do đubriva i goriva. Nemamo udruženja koja bi nas zaštitila, a selo i seljaci su osiromašeni i za ovu vlast građani drugog reda. Bukvalno su sve uništili, a i ovo što nisu iz godine u godinu sistematski uništavaju - kaže jedan voćar iz okoline Prokuplja.

Cena otkupa višnje koja je završena, ostala je na nivou prošlogodišnje, pa i pored najava ministarke Tanasković da će poslati inspekcije da kontrolišu otkup, ništa od tog posla nije bilo. Otkupljivači su mahom otkupljivali drugu klasu i plaćali za kilogram od 40 do 50 dinara.

Voćari kažu da će biti kasno ljudima kada shvate da je sve uništeno i da će sela ostati prazna, a mladi ljudi će u stranim fabrikama da zarađuju minimalac, ili oni “srećniji” otići u stranim državama da tamo zasnivaju porodice i rade.Cena šljive već nekoliko godina ispod očekivane; Foto: Lj. M.

Od našeg znoja zaradu imaju otkupljivači koji su se “snašli” boga pitaj kako, postali elita i pokupovali stanove i nova kola. Nama pričaju da je teško i da ne znaju šta će sa našim proizvodima, ali dok mi propadamo, oni uvećavaju svoj kapita - dodaju voćari.

Tvrde da je tragično da inspekcijske i druge službe ne rade svoj posao i da otkupljivače niko realno ne kontroliše, a da država hoće da vidi, dovoljno je da se provere njihovi prihodi, rashodi, dobit i plaćeni porez.

Poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će ovogodišnji rod šljiva u Toplici biti na nivou ili nešto bolji od prošlogodišnjeg.

Inače, na teritoriji Prokuplja se gotovo 70% stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

U proseku se godišnje otkupi više od 2.560 vagona šljive najzastupljenija sorta je "stenlej", dok su zasadi "čačanske lepotice", "čačanske rane" i "čačanske rodne" zasađeni na manjim površinama i otkupi se oko 500 vagona.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.