Izvor: JUGpress.com, 23.Jun.2021, 18:48

Počeo završni ispit u niškim osnovnim školama

NIŠ

Rešavanjem testa iz srpskog jezika danas je u osnovnim školama počelo polaganje završnog ispita a osmaci sutra u isto vreme od 9 do 11 sati  rešavaju matematičke probleme. U petak ih  očekuje i kombinovani test sa pitanjima iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije. Načelnik Školske uprave u Nišu koja pokriva Nišavski, Pirotski i Tolički okrug kaže da se za polaganje završnog ispita prijavilo 3.500 učenika u sva tri okruga, a samo iz Niša ih je 2.200. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

 Testovi za završni ispit u Školsku upravu su stigli 22.juna, a juče su već u 7 sati bili u školama. Rešavanje testova počelo je u 9 sati i traje do 11.Deca su u školama bila pola sata ranije kako bi na vreme zauzela svoja mesta u klupama i profesori im podelili testove. Sve iz razloga da rešavanje zadataka počne tačno u 9.

             “Bezbednost samog završnog ispita kao i pregledanje testova podignut je na viši nivo kako bi sve proteklo u najboljem redu. Testovi se, nakon što se završi ispit u jednom danu, skeniraju i šalju centrali u Beograd. Skeniranje se obavlja u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” a ovaj posao je povren ljudima koji su obučeni za to. U Nišu će biti skenirano oko 33.000 testova jer sa okruzima koji pripadaju nama pridružuju još četiri okruga”, objašnjava Dragan Gejo i dodaje da se skeniranje testova obavlja uz nadzor kamera.

                  Skenirane testove pegledaće se u različitim gradovima Srbije tako što profesori koji ih pregledaju ne znaju iz kog je grada testa. Jedan test se pregleda u dva grada, a ukoliko se rezultati ne poklope pregleda se još jednom kako učenici ne bi bili ni na koji način oštećeni.

                 Svi učenici završni ispit polažu u učionici, s tim da u učionici polaže najviše 12 učenika. Škole polaganje završnog ispita mogu da organizuju i u fiskulturnim salama. Ispred prostora  u kojem se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu.

                 Na osnovu Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju  u kome je utvrđen udeo pojedinačnih testova u ukupnom broju bodova na završnom ispitu, koji iznosi 40 bodova, učenik može da ostvari iz srpskog jezika najviše 13 bodova, iz matematike najviše 13 bodova i na kombinovanom testu najviše 14 bodova. Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka.

                   Bodovi koje je učenik ostvario za upis u željenu srednju školu izračunavaju se tako što se rezultat postignut na testu iz srpskog jezika i matematike množi koeficijentom 0,65, a rezultat postignut na kombinovanom testu množi sa koeficijentom 0,7.

                 Učenici osmog razreda koji su juče polagali test iz srpskog jezika testove su predavali i pre isteka vremena za njegovu izradu. Pema njihovim rečima snašli su se na ispitu, pitanja nisu bila teška, veći broj njih je bio po sistemu zaokruživanja i nadaju se najboljem. Koliko će bodova uspeti da osvoje na zavšnom ispitu znaće tek pošto bude prošao završni ispit i svi testovi budu pregledani.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.