Izvor: JUGpress.com, 08.Jul.2022, 08:40

Počele Internacionalne horske svečanosti u Nišu

NIŠ

Internacionalne horske svečanosti, manifestacija koja se po tradiciji održava bijenalno na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, nakon pauze napravljene 2020.godine zbog korone, sinoć su svečano  otvorene u svom stalnom terminu, u julu.  Pod sloganom „Horske– pevajmo zajedno!“, festival je počeo u 20 časova, a ulaz na Letnju pozornicu je slobodan.

U programu svečanog otvaranja nastupala je Vokalna grupa Konstantin iz Niša, umetnički rukovodilac Dalibor Marković, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dečiji crkveni hor Branko iz Niša, dirigent Jovana Mikić, AVIA Arhangeli, Кragujevac, umetnički rukovodilac mr Vojislav Spasić i Niška crkvena pevačka družina Branko, dirigent Sara Cincarević.

  Milena Injac, umetnički direktor 28. Horskih svečanosti, rekla je da će ovogodišnju manifestaciju obeležiti “ujedinjeni niški horovi”.

                                  Festival će ove godine imati između 350 i 400 učesnika računajući sve horove, a pandemija se prema rečima Milene Injac odrazila i na to da horovi budu brojčano manji, pa se sada hor sa 40 članova smatra za veliki  a nekada su to bili horovi sa 60-70 članova.   

                              Dvodnevni takmičarski program održava se danas i subotu.

                           Poslednji dan manifestacije, 10. jul, biće u znaku proglašenja pobednika i svečanog zatvaranja. Te večeri nastupiće Akademski hor „Kolegijum muzikum“ iz Beograda, dirigent dr um. Dragana Jovanović, kao i Hor Horskih svečanosti, koji će voditi dirigentica dr Ahter Destan iz Turske, koja će prva tri dana festivala pripremati ovaj hor sastavljen od pevača iz horova koji učestvuju na manifestaciji. Zajedno će izvesti “Tebe pojem” Stevana Stojanovića Mokranjca i pesmu iz Gane “Aleluja”.

                        U okviru pratećeg programa manifestacije u Paviljonu u Tvrđavi će se 8, 9. i 10. jula, od 9.30 do 11 sati održavati panel o horskom pevanju danas.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.