Počela trodnevna žalost u Srbiji, kazne za nepoštovanje i do 200.000 dinara

Izvor: JužneVesti.com, 05.Maj.2023, 12:46

Počela trodnevna žalost u Srbiji, kazne za nepoštovanje i do 200.000 dinara

Od danas do nedelje 7. maja u Srbiji su dani žalosti zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi koja se dogodila pre dva dana. Po Zakonu to znači da će zastave biti na pola koplja, zabranjeno je emitovanje muzike, kao i programa zabavnog karaktera na javnim mestima, a kazne za nepoštovanje propisa u ova tri dana su od 2.000 do 200.000 dinara.

Nakon što se 3. maja u Srbiji dogodila nezapamćena tragedija, kada je 13-godišnjak u školi pucao i ubio portira i 8 učenika, Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Srbije je proglasila dane žalosti koji važe u petak 5. maja, subotu 6. maja i nedelju 7. maja.

Po Zakonu se dani žalosti mogu proglasiti zbog naročito teške nesreće, poput ove, a mogu da traju najviše 3 dana, kao što je i sada odlučeno.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen - piše u Zakonu.

Propisano je da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, elektronski mediji emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade po tome programsku šemu.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima - takođe piše u Zakonu.

Takođe je obavezno da muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture prilagode svoje programe.

Što se tiče sportskih aktivnosti, u halama, na stadionima i igralištima zastave takođe moraju biti na pola koplja, pre početka sportske manifestacije sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti - navodi se u Zakonu.

Ukoliko se organi i organizacije ne pridržavaju ovih pravila i nadležni to utvrde naložiće da postupaju u skladu sa pravilima, a propisane su i novčane kazne za prekršaje, koje se kreću od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica koja ne poštuju dane žalosti, od 5.000 do 50.000 dinara su kazne za odgovorna lica i preduzetnike, a do 200.000 dinara za pravna lica, organizacije i ustanove.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.