Počela obnova spomenika na Čegru

Izvor: JužneVesti.com, 28.Feb.2024, 15:41

Počela obnova spomenika na Čegru

Sanacija i rekonstrukcija spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru kod Niša, koji je godinama u lošem stanju, počela je, a rok za završetak radova je 20. april.

Oko 3,4 miliona dinara biće izdvojeno je za obnovu tog spomenika, čije su površine ispucale, ploče dotrajale, a oštećen je i jedan od topova iz Cerske bitke.

Nakon što je prva javna nabavka koju je raspisao niški Zavod za zaštitu spomenika propala, drugi tender je bio uspešan i posao je dodeljen firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na tom spomeniku izvedeni su 2008. godine, a najveća oštećenja sada nalaze se u donjim delovima.

Projektom je predviđeno da se spomenik dovede u stabilno stanje i da se zamene dotrajali materijali, kako bi se zaštitio od daljeg propadanja.

Spomenik nadomak Niša, kod Kamenice, podignut je Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Srbije 31. maja 1809. godine, tokom Bitke na Čegru.

Prvobitni spomenik poginulima podignut je 1878, šest meseci po oslobođenju Niša. Nad njim je 1927. godine izveden današnji spomenik, nastao prema projektu arhitekte Julijana Djupona.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.