Plivanje za Časni krst u Zaplanju: Liturgija, Pihtijada i takmičenje za najbolju grejanu rakiju

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jan.2024, 11:04

Plivanje za Časni krst u Zaplanju: Liturgija, "Pihtijada" i takmičenje za najbolju grejanu rakiju

Kao i prošle godine na Bogojavljenje, na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu biće održano plivanje za Časni krst, od 12:30. Ranije istog dana, u selu Grkinja, služiće se liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, zatim će se svetiti vodica kod sabornog krsta, gde će biti organizovana i “Pihtijada”, ali i takmičenje za najbolju grejanu rakiju.

Uslovi za učešće u plivanju su da je osoba starija od 18 godina, da je krštena, da prisustvuje i pričesti se na liturgiji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Grkinji i da pre plivanja obavi lekarski pregled, koji će organizovati Dom zdravlja Gadžin Han.

Prijave za plivanje su pozivom na brojeve: Zoran Martinoski 0652860356, Milan Stevanović 0612258900, Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski 0640008194 - navode organizatori.

Broj učesnika nije ograničen i plivanje neće imati takmičarski karakter, već će svi koji ispunjavaju uslove moći da učestvuju. Najbržeg plivača svakako očekuje nagrada - krst u duborezu.

Organizuje se i doček pravoslavne Nove godine; ilustracija; foto: Parohija zaplanjskaOpština Gadžin Han i Parohija zaplanjska organizuju i doček pravoslavne Nove godine, sa blagoslovom episkopa niškog Arsenija.

Na povečerje svetog Vasilija Velikog, u subotu, 13. januara, služiće se liturgija od 22 sata u hramu Svete Petke u Marinoj Kutini.

Nakon toga, obezbeđeni su posluženje, kuvano vino i rakija za sve goste, od ponoći će nastupati duvački orkestar, a u planu je i vatromet, najavljuju organizatori.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.