Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

Po evidenciji, tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, svaki deseti Nišlija bio je u nekom periodu član Železničara, planinarskog društva koje je nedavno proslavilo svoj 70. rođendan. O tome da entuzijazam u klubu nije jenjavao tokom vremena, najbolje govori to što su sedamdesetih odlikovani Zlatnom značkom, kao najaktivnije planinarsko društvo u Jugoslaviji, a više od 30 godina kasnije proglašeni su i za najbolje u Srbiji.

Od samog osnivanja, kako kažu u klubu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vladalo je veliko interesovanje za njega, pa su tako, samo godinu dana od tada, imali preko 200 članova. Međutim, pravi “bum” desio se 70-tih godine kada je društvo, kako sami kažu, dostizalo i do 1.300 planinara godišnje. Tradicionalna akcija Železničara "Zimski uspon na Trem" svake godine okuplja preko 1.000 učesnika; foto: arhiva PK Železničar

Tada su Jugoslovenske železnice svim železničarskim sportskim društvima dodelile pravo na korišćenje 12 besplatnih karata za zemlju, i to u onoj velikoj zemlji, i dve za putovanje u inostranstvo. Članstvo se tih godina naglo uvećalo i sastojalo se od građana svih profila, a i omogućilo članstvu da masovnije poseti mnogo udaljenije lokacije - kažu u Železničaru.

Društvo se bavilo i obukom svojih članova u skijanju, što je rezultovalo i nagradama u ovoj disciplini; foto: arhiva PK ŽelezničarMeđu značajnije uspehe svog društva ubrajaju i brojne pešačke akcije, osvajanje raznih vrhova planina, posebno najmlađe srpske ekspedicije, koja se popela na Alpe, ali i društveno odgovorni i humanitarni rad.

Približavanjem planinarstva što većem broju naših sugrađana, širi se svest o nekom zdravijem načinu života, što je u današnje vreme itekako svima nama potrebno. Uporedo sa tim budi se i potreba za očuvanjem prirode koja nas okružuje, a veliki smo srećnici što na samo pola sata od grada imamo takoreći netaktnutu prirodu - rekli su u klubu.

Kako je osnovni cilj same planinarske organizacije bezbedno odvesti što više ljudi u prirodu, u klubu ima i licenciranih planinskih vodiča, članova koji su obučeni za markiranje i obeležavanje planinarskih staza, te pripadnika Gorske službe spasavanja. Ipak, kako kažu, najponosniji su na svoje alpiniste i speleologe, koji drže i sekcije iz ovih oblasti. 1952. godine dobili su priznanje za pošumljavanje lečilišta u Knez Selu; foto: arhiva PK Železničar

Speleološka sekcija je organizovala Seminar speleološke fotografije, prvi kao takav u Srbiji, zatim početni letnji alpinistički kurs. Kako niko ne bi ostao "praznih ruku", redovno organizujemo besplatnu "Osnovnu planinarsku obuku", na kojoj se može saznati puno toga o svim navedenim disciplinama ali i da se oproba u nekima od njih - pričaju planinari.

Inače, klub je nastao kada se grupa planinara, predvođena Miodragom Gušićem, odvojila od Niša, tada jedinog planinarskog društva u gradu, 1947. godine. Početna ideja, o kojoj svedoči i sam naziv Železničar, bila je da članovi budu pre svega železnički radnici, te njihove porodice i đaci "Železničke idustrijske škole".

Povodom stogodišnjice izgradnje pruge Beograd – Niš, sedam članova je tragom prvog voza prepešačilo prugom 244 km; foto: arhiva PK Železničar

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.