Planinari iz Srbije i Bugarske se susreli na graničnoj planini

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jun.2019, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planinari iz Srbije i Bugarske se susreli na graničnoj planini

Više od 400 planinara iz Srbije susrelo se sa svojim kolegama iz Bugarske na vrhu planine Ruj na 10. Međunarodnom usponu na ovu planinu koji se za vikend održao sa obe strane srpsko-bugarske granice.

Planinari svih generacija okupili su se u selu Rakita kako bi obeležili deceniju, kako organizatori kažu, najmasovnije planinarske akcije na Balkanu. Vreme im je išlo na ruku, pa su se svi planinari u planiranom vremenu spustili sa planine u selo.

Osim vlage i sparine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na prvom delu staze, nije bilo problema. Prvi put sam na Ruju i mogu da kažem da mi je žao zašto ranije nisam dolazila, iako sam poreklom sa juga Srbije - rekla je jedna planinarka.

Ljubitelji prirode mogli su da se popnu samo do vrha Vetren (1.456 m), ali je većina učesnika akcije otpešačila do krajnjeg cilja i vrha na 1.706 metara nadmorske visine. Kružna staza dugačka je 18 km; foto: S. J.

Sa srpske strane evidentirano je 380 učesnika, ali je, po rečima organizatora, bilo više planinara, jer se nisu svi upisali u spisak, a neki su krenuli i sa zakašnjenjem.

Po povratku sa planine, u sali seoskog Doma kulture prisutni su mogli da pogledaju izložbu fotografija Planinarskog kluba Ruj 1706, a za sve učesnike akcije bio je obezbeđen i ručak.

Dodeljene su i zahvalnice Planinarskim društvima koja su učestvovala na akciji, a specijalna zahvalnica dodeljena je najstarijoj učesnici "Uspona na Ruj", stogodišnjoj Jeleni Minardi.

Selo svake godine oživi na dan "Uspona na Ruj", a meštani Rakite i borci protiv izgradnje vodozahvata za mini-hidroelektranu u selu iskoristili su događaj da podsete na svoj problem.

Ipak, kako su zakasnili sa prijavom skupa u policiji, nije održan protest već su se, nakon završetka planinarske akcije, okupljenima obratili predsednik Mesne zajednice Desimir Stojanov i aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine. Okupljenima se kratko obratili meštani i aktivisti; foto: Lj. F.

Tačno posle godinu dana smo se opet okupili ovde. Pozivam vas sve da uzmete negativan stav protiv derivacionih hidrocentrala. Svi koji se zavaravaju da je ovo ovde gotovo, ja im kažem da je tek počelo. Organizovaćemo novi protest narednih dana - rekao je Stojanov.

Aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Panić podsetio je na dosadašnju borbu koja se odvijala u Rakiti, na sve akcije u selu i svu pravnu borbu koju aktivisti vode.

Okupljeni su razgovarali o datumu novog masovnog protesta u selu, koji će, kako kaže Stojanov, najverovatnije zakazati za prvu ili drugu nedelju jula.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.