Pirotska Bolnica dobila od Ministarstva zdravlja skener, rendgen i ultrazvuk

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2023, 15:19

Pirotska Bolnica dobila od Ministarstva zdravlja skener, rendgen i ultrazvuk

Digitalni skener aparat, digitalni rendgen i ultrazvučni aparat najnovije generacije, kao donaciju Ministarstva zdravlja dobila je pirotska Opšta bolnica. Vrednost dobijene medicinske opreme je oko 85 miliona dinara, a pre instaliranja savremene opreme renoviran je prostor Službe radiologije.

Dr Goran Petrović, direktor Bolnice, kaže da je skener 64-slajsni i sa 3 dijagnostičke stanice, što znači da će u jednom trenutku 3 radiologa moći da rade čitanja, za brži i kvalitetniji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rad.

Dobili smo i savremeni digitalni rentgen, to je sada treći. 2020. godine smo nabavili jedan, u toku korone još jedan. Imamo i dva portabilna tako da je radiološka dijagnostika skoro kompletirana. Nedostaje takozvana skopija, nadamo se da će u narednom periodu Ministarstvo pronaći novac i za to - kaže Petrović.

Dobijen je i ultrazvučni aparat sa dve sonde, linearnom i konveksnom, tako da je skoro kompletiralana Služba radiologije.

Benefiti su da neće biti liste čekanja, već samo liste zakazivanja. Na dnevnom novou se u proseku uradi do 50 ultrazvnučnih pregleda, 60 do 70 grafija i 15 do 20 pregleda skenerom. Možda je to cifra mala, ali mislim da je to maksimum trenutno. Po normativu treba da imamo 8 radiologa, toliko ih sada i imamo - kaže direktor pirotske Bolnice.

Načelnica Službe radiologijem dr Marija Vidanović rekla je da će ubuduće biti olakšan rad i omogućen veći prijem pacijenata, da se radi se o digitalnim aparatima pa je smanjeno i zračenje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.