Pirot  u “Mišlenovoj“ mreži gradova

Izvor: juGmedia, 15.Mar.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot u “Mišlenovoj“ mreži gradova

“Mišlenova“ mreža okuplja veliki broj gradova i opština širom sveta, s ciljem razmene iskustava, isticanja primera dobre prakse i projekata u gradovima u kojima “Mišlen“ ima proizvodnju.

Grad Pirot, je medju tridesetak gradova iz različitih delova sveta koji će  učestvovati u ovoj međunarodnoj mreži  gradova.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je za “Jugmedia“ da je to još jedno veliko priznanje koje je veoma značajno za Pirot.

“U >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << našem gradu radi fabrika “Tigar Tajers“ čiji je vlasnik multinacionalna kompanija “Mišlen“ koja posluje u preko 80 zemalja sveta. Ponosni smo na to što takva kompanija radi u našem gradu”, kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, dopisivanje sa gradonačelnikom Klermon Ferana o formiranju ove mreže gradova započeto je pre više od godinu dana.

“U novembru ove godine će biti ova prva konferencija u Klermon Feranu. Na konferenciji će biti predstavnici gradova iz SAD-e, Meksika, Kine, Španije, Franuske i mi iz Srbije. Ideja je da se svake druge godine u nekom drugom gradu održava ova konferencija mreže gradova. Nadam se da će doći red i na Pirot i to bi bio jedan nesvakidašnji i važan dogadjaj. Ovo je dragoceno iskustvo jer uspostavljamo saradnju sa gradovima sa kojima do sada nismo saradjivali a sve nas povezuje kompanija “Mišlen“, ističe Vasić.

Vasić kaže da je prisustvo  velike multinacionalne kompanije “Mišlen“ u Pirotu od neprocenjivog značaja za grad jer u pirotskoj fabrici radi 3.500 radnika.

Saradnja škola

Gimnazija Pirot i škola “Massion“ iz Klermon Ferana saradjivale su više od deset godina. Projekat “Kreće se ladja francuska“ povezivao je profesore i učenike koji su uzajamnim posetama razmenjivali iskustva.Projekat su podržali Skupština grada i fabrika “Tigar Tajers“.

“Pored ovog velikog broja radnika koji rade u fabrici u Pirotu, oni pokreću još niz dodatnih poslova oko ishrane radnika, obezbedjenja , prevoza, servisa… Imamo u najavi da će “Mišlenovi“ kooperanti dolaziti u Pirot. Saradnja je veoma dobra. Uz to, kad neko dodje sa strane, potencijalni investitor ili ambasador i kad vidi da ovde posluje takva svetska kompanija, odmah se menja mišljenje o gradu na bolje. Uslovi da posluje ova kompanija u jednom malom gradu vrlo su strogi, počev od izgradnje neophodne putne, elektro i energetske infrastrukture, ali i saradnje sa lokalnim vlastima, izdavanje gradjevinskih dozvola, stručne radne snage… Ovde je nedavno bila delegacija iz Švajcarske zainteresovana za iskorišćavanje hidro potencijala i kad su videli da ovde posluje “Mišlen“ nisu imali više pitanja o putevima, struji, radnoj snazi i sigurnosti ulaganja u Srbiji”, veli Vasić.

Klermon Feran će biti domaćin prve Međunarodne konferencije o temi “Održivi gradovi u 21. veku“ od 29. novembra do 1. decembra ove godine.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.